Търговска брошура за Елит Софтуер
Търговска брошура за Елит Софтуер

10.02.2019

Една от най-подценяваните теми в маркетинга е тази за създаването на POS материали. И наистина, това е материалът, който най-бързо отива в кошчето и не върши почти никаква работа.

Всъщност създаването на една брошура или лифлет или какъвто и да било друг POS материал отнема доста време и ресурси – концепция, заинтригуване на клиента, интересни данни, приспособяване на дизайна към продукта и т.н., детайли, които да направят материала ефективен.

Търговска брошура за Елит Софтуер

И аз самият имам десетина брошури, на различни компании, които сърце не ми дава да изхвърля, защото ми харесват, красиви са и винаги ми е приятно да ги отворя и да се радвам на добрата работа, която някой е свършил, с огромно внимание към детайла. Както и навсякъде (в коли, телефони, сгради и др.) така и тук вниманието към детайла се отплаща.

Клиент – Елит Софтуер

Агенция – Ред Лемън Маркетинг

Продукт – Търговска, продуктова брошура

Обем – 12 страници

Време за създаване на брошурата – 40 дни

Линк за преглед – http://zeron.bg/web/files/resources/9/file/zeron_pos_web.pdf\

Метод на работа

  • Описахме желанията и идеите на клиента. Формулирахме целта на брошурата.
  • Създадохме графична концепция и схема на брошурата.
  • Аргументирахме разположението на материалите, стилът на дизайна, страница по страница.
  • Създадохме бриф за дизайн на брошурата.
  • Получихме 3 предложения за дизайн, като заедно с клиента избахме най-доброто.
  • Написахме текстовете и ги наляхме в дизайна. Проверихме за грешки и пристъпихме към печат.
  • Уточнихме с печатницата тежестта на хартията, нейният вид, тип печат, брой цветове и всички други детайли. Коментирахме с клиента зависимостта между бройките, цветността, хартията и крайната цена. Намерихме приемливото решение и финализирахме проекта.

Вярно е, че този начин на работа отнема ужасно много време, независимо дали става въпрос за малък лифлет или за по-голяма брошура, но това е единственият начин да постигнете добър резултат и вашата брошура да стане ефективна, работеща и да си струва времето, парите и усилията.

Логика на брошурата

Каква беше логиката, която ни движеше при създаването на брошурата?

Предна обложка – Това е мястото, в което имаме шанса за няколко секунди да създадем и внушим някакво впечатление за бранда на компанията.

Главна цел – усещане за качествен и ефективен бизнес продукт. Няма претрупани елементи, снимката създава усещането за бизнес. Присъстват задължителните аксесоари – лого, слоган и името на продукта. Има допълнително пояснение за характера на продукта – „Софтуерна система за управление на бизнеса“.

Страници 2 и 3

Двете страници (и като дизайн) вървят в смислово единство. Принципно ERP системите са сложен продукт, който е трудно разбираем за потребителите. По тази причина,  след хубавата обложка, решихме да продължим с някаква по-лека, разбираема и обща информация, преди да хвърлим  читателя в по-дълбоки води и трудни теми.

Обща информация. Това са въвеждащите, но много важни тези за избор на продукт и за компанията, която го предлага.

Както казах изборът на продукт е сложен, затова трябваше да изясним какви са възможностите на софтуера, да покажем на читателя/клиента, че точно този софтуер съдържа необходимите му модули и функции и покрай това да вложим ненатрапчиво рекламните послания на продукта – модерен продукт, лесна употреба, отлична поддръжка.

На страница 3 (пак елегантно и ненатрапчиво) споменаваме няколко думи за компанията и нейната визия. Обикновено мисия и визия са най-глупавите и досадни текстове, но сложени в контекста на продукта, те придобиват съвсем ново звучене, защото преди да купиш скъп и сложен софтуер ти трябва да си сигурен в компанията, от която го купуваш.

Точно затова и този текст е там.

Страници 4 и 5. Постепенно усложняване на текста.

Постепенната градация на темите и тяхната сложност е важна, за да не загубите читателя, в подобна дълга брошура, на принцпно скучна тема. Затова продължихме с общата информация, но вече с два по-сложни въпроса, които вълнуват клиентите:

Какво е приложението на продукта (ERP системите) в компаниите?

Какви са предимствата на продукта (пред другите на пазара)?

Когато някой ми предлага някакъв продукт, едно от първите неща, които искам да разбера НЕ е неговата цена, НЕ са неговите функции (вари, пече, прави кафе и готви), а ДАЛИ този продукт е подходящ за мен и ДАЛИ ще ми върши работа. Всичко друго е вторично, след това. След това, когато клиентът е разбрал, че този продукт е точно неговият, можем да продължим с нещо важно, в убеждаването за покупка – предимствата на продукта.

Страници 6 и 7. Детайли на продукта.

Започнахме на корицата със създаване на добро впечатление. Продължихме  с обща информация относно продукта, компанията, ефективността и т.н. Сега е време да влезем в подробности – детайлите на продукта.

Ако някой е останал до тази страница, това вече значи, че човекът има сериозен интерес. Време е да му дадем конкретни данни – модули, функции, индустрии, олекотена и пълна версия и т.н. детайли, които все пак не прекаляват с технически стил и език. Трябваше да запазим сериозността на продукта, но без да залитаме в терминология и да губим разбираемостта на това, което искахме да сведем до знанието на читателя.

Страници 8, 9 и 10. Всичко останало, което трябва да знаете.

Всеки производител на някакъв продукт се гордее с него и би искал да вкара в една брошура всички детайли, функции и друга информация за нея, която би я направило конкурент на „Война и Мир“. Трябваше да изберем най-важните теми за последните страници. Какво бихте искали да знаете, ако си купувате сложен, модерен и скъп софтуер? Според нас, няколко неща:

Как ще протече внедряването на софтуера. Това е основното главоболие. Дали работата ми няма да спре и да загубя пари. Тук трябва да предадем усещането за компания, която има много опит, в различни индустрии и със съществуващ стандарт за внедряване. Тук можем да спечелим клиента или лесно да го изгубим.

Каква е следпродажбената поддръжка?Колко е бърза, колко е ефективна, модерна, по какви начини става и т.н. важни детайли, които да убедят потребителя, че това е неговата компания и неговият софтуер.

Какви са следпродажбените разходи и обновявания на софтуера? Важен въпрос, чието осветляване допринася за изграждане на доверие между компанията и клиента и поставя основата на прозрачни и честни отношения.

Страници за контактна информация и задна корица. Контактната информация е задължителен аксесоар, който да дава възможност на хората да се свържат с вас, в различните ви офиси.

При задната корица, отново заложихме на дизайн и текстово послание. Решихме, че след сложната материя вътре, е добре да приключим брошурата отново със субективни послания, които да сложат финалната точка. Текстът е  – „Умни решения, за умен бизнес“. Край. Точка.

Заключение

Изглежда очевидно и просто. И всъщност успехът на една брошура може да се постигне лесно, стига да имате ясна идея, какво искате, към кого е насочена, кой ще я купи, защо и т.н. въпроси, които са приложими и към продуктите на всяка една компания.

Опитайте да я направите без да подценявате нито един детайл и ще видите, как рекламният ви материал става ефективен и успешен инструмент, чрез който да привличате потребители.