Кризисен ПР
За гръмотевиците и кризисният PR

12.02.2019

Ако не удари гръм, селянинът няма да се прекръсти“ – хубава, мисля че беше руска, поговорка. Ситуацията не е особено по-различна и в нашето корпоративно битие. Всъщност поводът е клипчето, което Йорданка Фандъкова пусна във Фейсбук – може да го видите в нейният профил.

 

Винаги ми е било особено странно как голями, огромни (по българските стандарти) компании, от рода на Столична Община, GP Group и ред други винаги успяват да нямат абсолютно никаква комуникационна стратегия и тихичко да седят в ъгълчето и да творят някакъв бизнес. Тук трябва да уточня, че разглеждам въпроса единствено и само от своята маркетингова камбанария.

Приходите на всички тези компании са стотици и стотици милиони, но отвореността и комуникацията им с техните клиенти и равна на нула. И когато „удари гръм“, те се оказват в ситуацията на огромна криза, просто защото преди това не са направили нищо съществено да изградят доверие в себе си и своята работа.

На какво се дължи тази криза?

Това няма значение, подобни криза се дължът на причини, които не са маркетингови, но последствията от тях могат да бъдат много, много различни, ако компанията има адекватна маркетингова стратегия.

  • Липса на доверие в хората, към компанията и нейната работа
  • Липса на познание за проектите на компанията
  • Липса на познание за технологиите и ресурсите, които използва компанията
  • Липса на познание за контрола и проблемите на даден обект

И така натък. Тези обстоятелства утежняват значително кризата (каквато и да е тя), уголемяват я извън нормалните и размери и вкарват компаниите в обяснителен режим, който винаги е пълна загуба.

Това е картинката и със Столично Община – налага им се, в обяснителен режим, да пускат набързо направен клип, за да обяснят важен инфраструктурен проект, който месеци преди това са пропуснали да изкомуникират, да обяснят и с когото да се похвалят (без да прекаляват) умерено, да покажат своята работа. Съответно, когато обществото не знае нищо то тегли една черта и обобщава работата, като некадърна, зле свършена, крадлива и т.н. и т.н., всичко, което може да дойде наум. Причината? Банална липса на доверие и познание за нещата.

Каквато и да е стойността на един кадърен маркетингов отдел, то тя е в пъти по-малка от огромните загуби, които понесоха и Столична Община и GP Group, като компании и кметицата Фандъкова, в частност, в репутационно и парично изражение.

Защото чакаха да удари гръм или по-скоро се качиха на вагон да си правят селфи. Резултатът е винаги един и същ, но това, че са се сетили да правят клип и да комуникират дейността си вече е едно прилично начало. Ако продължат в същия дух може следващият път и да им се размине с по-малко и не толкова тежки щети. Макар че, като гражданин и специалист не вярвам, че ще бъдат толкова разумни.