Chat GPT
Chat GPT, образование и маркетинг. Прогноза за бъдещето.

15.02.2023

Дори настоящето е изумително

Новите програмни кодове на Chat GPT постигнаха огромен успех не само в медийното пространство и обществото. Наскоро алгоритмите успяха да издържат приемния изпит по медицина US Medical Licensing Exam (USMLE). Chat GPT постигна резултат от 52-75% при входно ниво от 60%.

Друго свидетелство за „академичния“ успех на Chat GPT е в Русия, където студент успешно защити дипломна работа, написана от алгоритмите на компанията Open AI.  Това ще промени образованието кардинално, защото множество студентски и аспирантски работи могат да бъдат написани от изкуствения интелект и те по никакъв начин не могат да бъдат разграничени от написаните от човек. Тестовете за антиплагиатство не ги засичат, тъй като текстовете писани от Chat GPT са абсолютно оригинални.

 

Образованието в България

Всички знаем, на какво ниво е образованието в България. Ние сме първи, по неграмотност в ЕС. Ситуацията е плачевна по много и много показатели:

 

образование българия

 

 

Според последното изследване на PISA, от 2021 година 46% от децата и подрастващите са функционално неграмотни. Това въведение е за да си представим, каква е картината и да разберем, какво поколение служители и работници влиза в българската икономика и какво можем да очакваме от тях.

 

Кои професии и хора са застрашени?

Цели слоеве от по-ниско квалифицирани хора в редица професии са застрашени и ще останат без работа. Да, това няма да стане веднага, но новите версии на изкуствените интелекти на много компании ще бъдат реализирани още тази година, а до четири-пет години техните продукти вече ще се използват интензивно на пазара.

По-нискоквалифицираните кадри, чиято дейност не изисква взимането на някакви сложни решения ще бъдат заменени от продуктите, предлагани от компаниите за изкуствен интелект. Представете си, че сте банка и искате да замените не особено умните чатботове, които в момента дразнят клиентите. Самият аз вече широко използвам Chat GPT при писането на текстове, преводите на чужди езици и вярвайте ми – езиковите способности на български, на този изкуствен интелект са по-високи от тези на 70% от българските граждани, респективно служители, включително в маркетинговите отдели на компаниите.

Юристи, на по-ниско ниво (договори, бланки и прости консултации), счетоводители (Chat GPT – обработи ми фактурите и подай декларация към НАП), копирайтъри, финасисти, софтуеристи (за по-елементарни задачи), търговци и кой ли още не ще бъдат значително съкратени. А кол центровете и въобще ще изчезнат, в този вид, в който ги знаем днес. Там ще останат по пет човека, които да взимат решения и ще могат да програмират употребата на изкуствения интелект и информацията, с която той да оперира.

 

Маркетинг  и изкуствен интелект

Дори в момента, с третата версия на Chat GPT той е по-грамотен и креативен от поне половината служители в маркетинговите отдели на компаниите. И това на български език!

За знанията му в маркетинга, икономиката, социологията (все науки, които са жизнено необходими в сферата на маркетинга) и въобще няма да говорим, защото там малко хора, с разностранно, елитно образование могат да му съперничат.

И в момента изкуствения интелект може да подготви текстове за уебсайта на някоя компания (малка, средна или голяма) и ще го направи по-добре от повечето служители в тези компании. Не е далече момента, когато той ще оперира със софтуер, който е пригоден да създаде обикновен уебсайт на някоя компания, да представи в него продуктите и, да напише текстовете, на няколко езика. И това ще е възможно да стане за два дни, за стотина евро и под ръководството на човек, който да дава насоки и информацията на изкуствения интелект.

Съпоставете го с цените от 4-5 хиляди, до 35-40 хиляди лева, за уебсайт от различни компании в момента.

Рекламни послания, PR статии, рекламни кампании, текстове за социалните мрежи, поддръжка на съдържанието на уебстраниците и т.н. – мога да си представя, че много маркетингови специалисти ще останат без работа.

 

Социални аспекти на служителите

Уменията на „новите“ поколения работници и служители са меко казано нулеви. На 20 човека, с които си комуникирам по електронната поща едва 1-2 са достатъчно възпитани, за да отговарят, че са получили мейловете ми и благодарят за това.

Социалните умения и квалификацията на служителите е значително под нивото на изкуствения интелект и дори ако вземем днешното състояние на нещата, то поне половината от тези служители могат да бъдат заместени/съкратени успешно и това ще се отрази положително на работата. Хората масово нямат навици за правилно и възпитано общуване и компаниите ще предпочетат по-евтиния и значително по-образован и възпитан изкуствен интелект, отколкото да плащат осигуровки и заплати на хора с разни шантави мании, фобии, психологически неуредици и нереални представи за себе си и околния свят. Може би малко утрирам, но истината не е особено далече от това.

 

Заключение

Успеха на Chat GPT привлича вниманието на много инвеститори, като Майкрософт ще вложат в него 10 милиарда долара. Общо компанията Open AI ще привлече около 30 милиарда долара. Много големи, технологични компании се опитват да използват Chat GPT и неговите технологии още днес и това гарантира, че тези технологии ще влязат много скоро в масова употреба, пускайки на пазара продукти за различни индустрии или дори цели професии. До няколко години ще видим на пазара подобни продукти и ще можем да ги използваме с пълната функционалност на изкуствения интелект от следващи поколения, базиран на невронни мрежи и квантови компютри. Бъдещето е съвсем близо.

Това не означава, че всички хора, от изброените професии ще загубят работата си, а по-скоро това ще се случи с хората, които са заети с дейности, не изискващи взимането на решения. Обработка на данни, вкарване на данни, по-елементарни дейности, онлайн продажби и клиентски центрове – това са местата, където изкуствения интелект може да замени човека, а ние ще видим това в близките 2-3 години. Или по-рано.

 

Евгений Петров,

CEO, Ред Лемън Маркетинг