видео регулации
Видео маркетинг, въздушни снимки и сертификация на дронове

13.01.2021

Видеомаркетингът е неразривно свързан с въздушните снимки и видео, поради тяхната „интересност“ и атрактивност за аудиторията. В последните две години видеоклиповете от въздуха станаха хит в много индустрии и се наложиха в корпоративното видео. Новите регулации на ЕС и ЕASA за ползването на дронове са важни и за рекламодателите и за маркетинговите агенции и по-долу ще прочетете защо.

 

Индустрии, в които въздушното видео е задължително

Там където е необходимо да предадете обща гледна точка и изглед към някакъв обект – хотел, туристически обект, комплекс и т.н. В туристическата, хотелска, строителна индустрии, офис сгради и всичко свързано със сгради, обекти на туризма и строителство, този вид корпоративно видео е задължително. Иначе няма как да предадете околностите, общият изглед, гледка към обекта на потенциалния си клиент. Странно е, че още се намират компании, от тези браншове, които пускат снимки и картинки, вместо видео, но в България е често срещан случай, когато виждаш винарски комплекс, който струва десетки милиони, а сайтът им е от края на 19 век и е създаден с ферман на султан Абдул Азис, заедно с Българската екзархия.

Жилищни сгради и комплекси. Една картинка не може да продаде апартаментите в новите жилищни сгради. Това много по-ефективно може да направи видеото и въздушното видео.

Индустриални предприятия, заводи и фабрики. Тук определено има какво да се заснеме и какво да се покаже на хората. Имайте предвид, че това видео ще подпомогне изграждането на бранда, комуникацията с потребителите и просто ще ги запознае с вашето предприятие. Отделно ще помогне в създаването на кризисен PR, ако това се наложи. А голямите компании често имат нужда от такъв.

Общини, кметства и държавни организации. Тук съм далече от мисълта, че нещо може да помръдне хората на държавна работа и да ги накара да използват иновативни маркетингови инструменти, но комуникацията с хората и публиката е само в тяхна полза и някой ден ще го осъзнаят.

Мога да продължавам с още много индустрии и браншове, но не това е темата на тази статия. Всеки може да огледа бизнеса си и да помисли може ли да подобри комуникацията на компанията си и как да я представи в по-добра светлина.

 

Ситуация на пазара на въздушни снимки до 31 декември 2020 година

Само в ЕС, към 2020 година се предполага, че са продадени милиони дронове. С напредване на технологиите вече стана възможно почти всеки да си купи високотехнологичен дрон, който има добра камера, снима в резолюция 4К и струва около 1500-2000 евро.

Много хора се сдобиха с подобна техника, като не всички успяха да се справят с нейното пилотиране и или я разбиха или виждайки, че е сложна за управление я продадоха. Въпреки това ползвателите на дронове бяха огромно множество и много от тях не спазват правилата за въздушна безопасност.

Имайки предвид, че един дрон, от типа на DJI Mavic 1/2 може да стигне до 8 километра височина и до 12 километра дистанция, тази ситуация не можеше повече да бъде подминавана от регулаторните органи.

 

Законодателство, от началото на 2021 година

През миналата година ЕАSA (EUROPEAN AVIATION SAFETY AGENCY) разработи и внедри ново авиационно законодателство с  Регламент за изпълнение (ЕС) № 2019/947, който е в сила от 31 декември 2021 година.

Какво общо има това с маркетинга, въздушните снимки и потребителите на въздушни снимки и видео?

  • Въвежда се задължителна сертификация на всички пилоти и оператори на БЛС (безпилотни въздухоплавателни системи).
  • Провеждат се обучения, изпити и сертификация в различни категории.
  • Въвеждат се застраховки за извършване на подобна дейност.

Най-важното е, че при извършване на дейност по видеозаснемане от въздуха, в разпоредбите и в частта им наречена „ НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА ЛИЧНИЯ ЖИВОТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ. ЗАСТРАХОВАНЕ. СИГУРНОСТ“ се предвижда следното, цитирам:

В допълнение към пилота, клиентът също има специфични отговорности в случай

на инцидент и може да носи солидарна отговорност заедно с пилота и оператора на БЛС

(ако пилотът работи за оператор на БЛС).

 

Тези регламенти тепърва ще се развиват, но отговорността на потребителя/клиента, при полети с дрон ще останат равни с тези на пилота/оператора на БЛС.

 

Какво означава това за компаниите и бизнесите?

Дроновете и другите БЛС отдавна не са играчки. Те могат да причинят увреждания и нека да го кажем направо, смърт на множество хора, при безотговорно управление. Поради тази причина и правилата за авиационна безопасност, които вече обхванаха и дроновете въобще не са някаква шега. Законодателството е сериозно, глобите и санкциите са космически. И това е правилно.

Компаниите и бизнесите трябва да свикнат, че видеото е много привлекателно, но те трябва да работят САМО с лицензирани пилоти на дронове и други безпилотни летателни средства. Тези хора са обучени и сертифицирани за работа с тази техника и знаят, какво правят във въздуха и как да го правят, без да застрашават сигурността на други хора или имущество.

 

Заключение

България е част от Европейския съюз и строгите правила и регулиране са факт. Това е добре, защото никой не иска да получи лоши инциденти и проблеми със закона, а такива са съвсем реални. Имайте предвид, че много дронове тежат между 2 и 20 килограма, натоварени с камери, батерии и какво ли още не. Те могат да влетят в двигателя на самолет, могат да се сблъскат с него, могат да паднат върху хора и да причинят увреждания и летален изход.

Моят призив е да бъдете отговорни и да ползвате въздушно видео и снимки само по безопасен и отговорен начин, който да допринесе за развитието на бизнеса ви, без да вреди на други хора.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing