Реклама в YouTube
3 чести грешки при реклама в You Tube

14.12.2020

Отношението към рекламата в You Tube, през последната година рязко се промени. И докато в началото на 2020 година аз почти не виждах българска реклама, то сега вече тя е често срещано явление. Положителното влияние на грипа е, че компаниите рязко се дигитализираха и започнаха да преосмислят бюджетите си и тяхната ефективност.

 

Какви са трите най-чести грешки, при реклама в You Tube?

Маркетинговите отдели често се опитват да визуализират работата си в Интернет и особено в Google/You Tube, чрез гонитба за импресии, CTR, кликове, като всичко избива в количество, възторжени отчети и премии в края на годината.

Такъв подход е изначално грешен и е в състояние да навреди на продажбите и бранда на компанията в значителна степен. Трябва да разглеждате и момента, в който рекламата не ви носи продажби, а загуби.

 

Грешка номер 1 – максимално количество импресии

Всички, които ползват интензивно You Tube, в България, са попадали на реклама на FoodPanda. Харесва ми тяхната идея да достигат до Интернет аудиторията си чрез You Tube, но реализацията им е проектирана в колеж за милиционери.

Случвало се е да ми пускат една и съща реклама, за 4 часа, около 8-10 пъти. След това леко се коригираха, но няма и ден, в който да ме подминат и да не ми пуснат реклама, минимум по 2-3 пъти.

Нека да оставим настрани субективното си раздразнение и да видим, какво казват изследванията:

Реклама в YouTube

Изследване на InSkin Media, сред 1 600 възрастни потребители в UK, показва, че след третото гледане започват да възникват значителни негативни настроения и негативно отношение, което преминава в раздразнение и гняв.

Компаниите трябва да проумеят, че потребителите не са идиоти и могат да запомнят и от няколко пъти, какво продава даден бранд и тук се връщаме отново към А и Б на маркетинга – познаваемостта на бранда, не означава автоматично продажба! Ето, примерно аз съм склонен да умра три пъти от глад, преди да си поръчам нещо от FoodPanda. И за това е виновна само и единствено тяхната твърде агресивна антиреклама.

 

Грешка номер 2 – сбъркани таргет групи

Таргетирането в You Tube е доста подробно и дава възможност да се достигне до точно определена таргет група, в дадена страна, град и т.н. Възможностите са на светлинни години напред, в сравнение с телевизията или която и да било друга медия.

Компаниите, които са свикнали да рекламират в телевизия или други медии не отчитат тези възможности и отварят ножицата на рекламата си в You Tube максимално. Като резултат от това рекламата им на лекарство против запек или някаква друга супозитория попада къде ли не и няма никакъв ефект.

Преценете правилно вашата таргет група и инвестирайте във време, за да насочите рекламата си точно към нея, експериментирайте с различни интереси и теми на тази аудитория, вместо да се увличате в кликове и радостни отчети. Това ще ви спести средства (за самата реклама) и ще увеличи ефективността и продажбите ви.

 

Грешка номер 3 – видео клипове

Голямите компании имат тромава структура, която не обича да се замисля и променя. Те имат и средствата, за да не се притесняват от сгрешена реклама. За средните и малки компании, обаче, е важно да имат ефективна и работеща реклама.

Грешката, която има голямо отрицателно влияние е да пуснем един и същи клип по телевизията и в You Tube. Както говорихме и в горната точка, телевизионната реклама не може да таргетира точно аудиториите – тя насочва рекламата към няколко милиона и там каквото стане.

Телевизионният клип е насочен, съответно, към точно този начин на реклама. В You Tube, това не върши работа. Защо, това е така?

  • Аудиториите са много различни. Хората, които гледат телевизия и хората, които гледат You Tube нямат нищо общо помежду си. Като интереси, финанси и положение в обществото.
  • Аудиторията не реагира положително на често гледани клипове. Една компания е въртяла милион пъти даден клип по телевизията, а сега ми го показва и в You Tube.
  • Аудиторията реагира отрицателно на клипове, които не се отнасят точно за нея и не са и интересни.

Интернет се върти около купищата информация. Хората, които гледат постоянно You Tube, пък и социални платформи и други интернет източници са свикнали да бъдат заривани с купища интересна и нова информация. Няма как да минете с адаптирани клипове и ако искате кампанията ви да бъде успешна не само ще трябва да правите ново видео, но и да го сменяте по-често отколкото би ви се искало.

 

Заключение

Всичко казано дотук не е някакъв rocket science и не е трудно да бъде осъществено. Компаниите просто трябва да премислят внимателно своя продукт, кампаниите, които го поддържат, това да бъде дискутирано и подлагано на изпит, след което шансовете да се провалите в рекламата си не са голями.

Повече за видео маркетинг можете да прочетете тук. А за нас ще бъде професионално удоволствие да ви помогнем в осъществяването на вашите видео кампании в You Tube.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing