Туризъм и криза
2021.Трендове в туризма и хотелиерството

11.01.2021

Във времена на криза и затваряния на икономиката хотелиерството и туризма са едни от най-засегнатите индустрии. За тях е много важно да се преструктурират и да намерят начини да продължат дейността си, докато нещата се нормализират и хората отново имат възможност да пътуват и да отделят пари за почивка и отдих.

 

Времена на преструктуриране на дейността

Кризата с грипа и затварянето на икономиката имаше и има много отрицателно въздействие на компаниите, но едно от малкото положителни неща е, че промени изцяло икономическата и социалната сфери, подходите и мисленето на хората, самия работен процес. Виждаме как много компании се префокусираха върху нови пазарни ниши, буквално за дни, а техните печалби порастнаха много. Повече или по-малко, но смяната на мисленето и начините на правене на бизнес ще се променят за всички и е по-добре да знаем и да сме готови за него, отколкото да бъдем изненадани.

 

Печелившият туризъм

През миналото лято видяхме много хотели и туристически бизнеси, които успяха за месец и половина да привлекат огромно количество български клиенти. Малки къмпинзи, семейни хотели, еко хотели и всякакви други специфични видове почивка отбелязаха бум и успяха да спасят годината и компаниите си.

Зимните курорти няма да успеят да отбележат подобен успех, защото чуждестранни туристи, тази година, няма да има, но и там няма какво да се направи.

Повечето хотели и туристически обекти не могат да сменят концепцията, разбира се, но могат да обърнат внимание на желанията на клиентите и да се фокусират върху това, да успеят да стигнат с маркетингови инструменти, колкото се може по-близо до тях. Ако никой не е чувал за вас, няма как да ви стане клиент, нали така?

 

Смяна на модела

Самите туристически агенции и хотелиери усещат вече ясно, че всичко се е променило – промениха се вкусовете и навиците на хората, промениха се местата, които харесват, промени се начина, по който почиват, нещата които изискват, промениха се поколенията, а с тях и потребителското поведение.

Това изисква пълна промяна и при хотелиерите и туристическите обекти изобщо, за да могат да станат познати и любими и да имат успех в привличането на потенциалните си клиенти.

 

Привличане на клиенти

Досегашната схема беше от края на 14 век – правим хотел, ресторант или друг туристически обект и чакаме хората да дойдат в него. Това вече не работи.

Свидетели сме на ускорена дигитализация на света, в който живеем и който не желае да се приспособява просто ще отпадне, а на негово место ще дойдат по-адаптивни бизнесмени.

Думата „адаптивност“ тук е ключова – всеки има възможност да пренастрои бизнеса си и всичко е въпрос на желание, време и пари.

 

Маркетингови подходи в дигиталната ера

Предполагам, че не е лесно да се ориентираш и избереш правилният подход за бизнеса си в сложния свят на маркетинга. Доставчици на уеб сайтове, услуги, дигитален маркетинг, видео маркетинг – всички тези неща са трудни за разбиране, но нека да маркираме главните моменти, откъдето да тръгнете, ако притежавате хотел или друг туристически обект.

 

  • Уеб сайт. Това е първото и най-важно нещо, за което не трябва да пестите пари и време. Не е достатъчно да похарчите 500 лева и някой студент да ви направи сайт. Това също не работи. Кода на сайта трябва да е направен перфектно (SEO оптимизация на кода), за да може Гугъл да ви намира. Съдържанието на сайта трябва да е направено така, че хората да се ориентират в него, не както на вас ви се струва, че е правилно, а както е удобно за тях. Тук отново ще ви трябва маркетьор, който да ви помага в създаването на сайта, плюс да ви напише текстовете.
  • Маркетинг план. Винаги, във всяко нещо е добре да имате план. В конкурентния хотелиерски бизнес това е абсолютно задължително. Хаотичното развитие няма да ви помогне да спечелите клиенти. Наемете най-добрите специалисти, до които имате достъп и започвайте да говорите с тях за продукта си, за таргет групите, кого искате да привлечете и как това да стане.

Маркетинговият план ще ви даде и пълна яснота, какво ще правите, в следващата една година, какво ще изхарчите, в какви канали ще рекламирате и какъв ефект ще има това.

  • Консистента реклама и PR. Не е задължително тази част на маркетинга да е скъпа. Важното е да е ефективно. Когато при вас дойдат едни хора и ви кажат, че сега ще направите едно нещо и всичко ще стане страхотно ви предлагам да не им вярвате.

Маркетинговите усилия винаги дават ефект, след продължителен период от време. Така че е добре те да бъдат в правилната посока. И част от тези усилия са рекламата и PR. Те могат да бъдат много, разнообразни, да включват интензивно сайта ви, да отразяват плюсовете на вашия бизнес и да го показват на хората.

Не се притеснявайте да използвате модерни инструменти, като видеомаркетинга – това ще ви даде приемущество пред конкурентите и ще се възприеме положително от потенциалните клиенти.

  • Продукт. Хората искат да се забавляват по нов начин. Вече на никого не е достатъчно да отиде във Велинград, където да спи в хотела и да пие в кръчмата. Това е скучно.

Новите поколения потребители искат съвсем други неща и ако мислите да ги привличате с легло и чаша ракия, то това няма да ви се получи.

Трябва да преосмислите продукта, който предлагате, да помислите, заедно с вашите маркетингови специалисти, как да го допълните, промените, за да може хората да искат да дойдат при вас. Отново и отново.

Всичко това е част от маркетинговият план – в него трябва да е заложен анализ на потребителите, анализ на продукта и план за неговата промяна.

 

Заключение и изводи

Повечето бизнеси в България, свързани с хотели, хотелиерство и туризъм не обръщат особено внимание на маркетинга или изобщо не са чували за него. Това е съвсем разбираемо – хората имат работа и нямат време и познание да вършат и нещо друго. Досега това работеше, криво ляво.

В момент, когато пазарът е затворен или максимално ограничен а клиентите са малко и те може да останат малко дори в следващите две години, неглижирането на съвременния технологичен и дигитализиран свят може да излезе скъпо. За да изпреварите конкурентите си и да се преборите за място на този пазар ще трябва да вложите усилия и да инвестирате пари в специалисти, дейности и нови знания.

Ще трябва да се приспособите. Според Дарвин, това е единственият начин да оцелеете в природата, а това, с пълна сила важи и за икономическите процеси. Желая ви, в Новата година, вие да сте сред на приспособимите и най-умните, на трудния и тежък пазар.

Повече за маркетинга в хотелиерството и туризма можете да прочете тук и тук.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing