Рецесия 2020. Доколко е реална и какво могат да направят компаниите в България?

14.03.2020

В края на миналата година икономистите по света правеха плахи прогнози относно икономическото бъдеще и развитието на икономиката през 2020 година. Повечето от тях прогнозираха минимален растеж на БВП в Еврозоната.

Честно казано това беше в областта на гадаенето на кафе, тъй като подобен крехък растеж може да се повлияе от всякакво голямо събитие – търговска война, реална война, петролен пазар или нещо друго.

Това нещо друго вече е тук, в лицето на поредния грипен щам и този път той не мина тихо по медиите, а основателно или не беше раздухан до световна пандемия.

Спад на БВП в световен мащаб

Грипната епидемия издуха всички надежди за макар и минимален, но ръст на БВП през 2020 година. Коронавирусът срина борсите и петролните котировки, както и всяка възможност да избегнем рецесията през тази година.

Ситуацията в България

Прогнозите за България бяха лъчезарни и оптимистични. Страната ни постигна ръст от 3,4% за 2019 година и прогнозният ръст за 2020 година варираше от 3,1 до 3,3%. Икономиката върви добре, индустрията произвежда и изнася, а основният ни търговски партньор, Европейския съюз ако не постигаше в прогнозите значителен ръст, поне даваше надежди за растеж.

На сегашния етап не може да става въпрос за никакъв ръст от 3 и повече процента и ако страната успее да остане в положителната област то това ще бъде отлично постижение. Всичко е в ръцете на мениджърите на търговските компании и доколко те ще успеят да продават на спадащите външни пазара.

Компаниите, които продават на вътрешния пазар ще бъдат засегнати в същата степен, но там този ефект ще има около половингодишно забавяне. Хората още не осъзнават, че периода на растеж, който познаваме от миналите няколко години вече е невъзможен и света се засилва към период на стагнация и рецесия, затова и изменят своето потребителско поведение по-бавно.

Какво да правят компаниите?

Благоприятните години на висок растеж и голямо потребителско харчене така или иначе са към края си. Компаниите трябва още днес, още сега да преразгледат и да адаптират своите стратегии за развитие към съществуващите обстоятелства и да набележат мерки за справяне с конкурентите си и с новите реалии на пазара.

Отдавна е известно, че времената на криза са времена на възможности и „умните“ компании ще успеят да се възползват от тях. Други ще отпаднат от пазара и ще фалират, но това са нормални пазарни процеси.

Как може да помогне маркетинга?

Маркетинговите стратегии се преустройват постоянно, съобразно променящото се поведение на потребителите и техните изисквания. Сега тези стратегии трябва да бъдат преустроени, премислени и осмислени в светлината на новите икономически обстоятелства. Трябва да се използват модерни, съвременни и ефективни маркетингови инструменти, които да победят конкурентите на пазара, да осигурят на компаниите комфортна среда и да отговорят на очакванията на все по-малкото заможни потребители.

Във всяка различна сфера – индустрия, потребителски стоки, луксозни стоки и какво ли още не, реакцията на потребителите и маркетинговата стратегия трябва да са различни и съобразени с пазара. Някои идеи за видеореклама можете да прочетете тук.

Заключение

Ситите, богати години изглежда, че свършват. Компаниите отново трябва да се приспособяват, но имайки опита на кризата от 2008 година не мисля, че изобщо някой ще вземе още сега някакви мерки.

Компаниите ще чакат последния момент или дори след него, за да направят нещо. Но както казах, пазарната икономика има своите неумолими правила, по които се отстраняват слабите и нежизнеспособните.