Ретаргетинг честота
Разбиваме митове. Ретаргетинг.

08.07.2020

Ретаргетинг и Ремаркетинг  – 91% от маркетолозите по света са убедени в полезността на тези инструменти, но наистина ли това е така?

 

Какво представляват?

Ретаргетинга е инструмент, който въз основа на бисквитки ви позволява, да показвате реклама, в партньорската мрежа на Гугъл (или в други мрежи), на хората, които са посетили сайта ви и/или са предприели някакво действие там. А може и да не са го посещавали (off site events ретаргетинг), но да бъдат таргетирани на база своето поведение и предпочитания.

Ремаркетинга е инструмент, който се базира на изпращане на мейли, с напомняне за продукта или довършване на вече започната покупка.

Това е по просто казано, в линка (по-горе) има детайлни обяснения. Целта на двата инструмента е една и съща – да напомните на клиента за своя продукт и да го подтикнете към покупка.

Ретаргетинг

Колко полезен e ретаргетинга?

Миналата година случайно разговарях с шефа на една голяма компания. Той доста разпалено ме убеждаваше в огромните приемущества на ретаргетинга и как задължително трябва да го внедря при моите клиенти.

Не виждах смисъл да противореча с убеден евангелист на инструмента, затова се съгласих двусмислено и даже през ум не ми мина да правя подобно нещо.

Както казах – 91% от маркетолозите са убедени в огромното могъщество на ретаргетинга. Аз също. В умението му да дразни потенциалните клиенти.

 

Данни от проучвания

53% от респондентите на проучванията първоначално намират рекламата за интересна и полезна, но започват да я намират раздразнителна, когато често се повтаря. 55% от респондентите отговарят, че губят склонността си към покупка, когато виждат често повтаряща се реклама.

Ретаргетинга на клиенти, на сайт, който е различен от рекламирания продукт се излива в негативно усещане след третата реклама.

12% от респондентите са се свързали директно с рекламодателя, защото са намерили ретаргетинга му за много натрапчив (изследвани са респонденти от UK, USA & Canada).

Ретаргетинг честота

Плюсове на ретаргетинга

Както и много неща в този свят, нещата не са в черно и бяло. Има много ползи от ретаргетинга, особено при по-младите възрастови групи (20-29 години), които са по-привични с онлайн търговията, запознати са с нейните механизми и я приемат повече. Там ретаргетинга помага за популярността на продукта, особено off site разновидността му.

Проблема е с маркетинга и как той оценява целите на ретаргетинга и какви трудности среща:

Ретаргетинг трудности

Според допитвания до маркетинговите отдели 43% от маркетинговите специалисти виждат главното предизвикателство в оценката на ROI, при ползване на ретаргетинга. Иначе казано оценката на ефекта е като енцефалограма – виждаме, че става нещо, но всеки го трактува, както му дойде наум.

 

Защо не препоръчвам ретаргетинга?

Много и много продукти, с дълъг цикъл на продажба изобщо не са пригодени за ретаргетинг. Ако вие купувате някакъв скъп софтуер и просто правите проучване един ретаргетинг ужасно ще ви дразни. Същото важи и за куп продукти, които са с по-къс цикъл на продажба, защото преди клиента да купи продукта той го проучва и търси по-ниска цена. Вчера ме преследваха реклами на екшън камери, когато отдавна бях купил вече тази, която търся, на ниска цена. Единственото, което ми мина през главата е, че някой много иска да ми продаде продукт на малоумна цена.

Това не важи за (off site кампаниите), които може да са полезни и да покажат вашият продукт на клиент, който може да е заинтересуван от него.

По-голямата част от компаниите в България не могат да си позволят да поддържат наистина добър маркетингов отдел. И много от вас са виждали, как ретаргетинг реклами ви гонят по десетки пъти на вечер, докато не започнете да споменавате компанията с думи много лоши.

Същите тези маркетингови отдели не са способни да направят оценка на ефекта, който получават от ретаргетинг рекламите и да докладват на своето началство някаква достоверна информация. У нас всичко е насочено към резултата – повече кликове – ние сме страхотни – имаме премия. Най-често това преминава в намалени продажби и лоша репутация на компанията.

 

Заключение

Правилната употреба на ретаргетинга изисква добри специалисти, които не просто да я пуснат и да броят кликове. Тя изисква хора, които да могат правилно да създадат стратегия на рекламата и правилно да оценяват ежедневното и въздействие върху продажбите и количествените показатели, които дава Гугъл.

Това е висш пилотаж за 99% от компаниите у нас.

 

Бележка след заключението

Това, което сега казахме за ретаргетинга и отделни негови компоненти, по принцип важи и за други текстови или видео реклами.

Ако покажете рекламата си един милион пъти (без значение, как я оценяват хората – като глупава или като интересна), то със сигурно всички ще ви намразят. И вас и компанията ви и продукта и кучето и котката ви. Всичко.

Затова и текстовите и видео рекламите трябва да се сменят често, да показват нещо интересно и да не досаждат на хората.

Друга статия от цикъла (Facebook) можете да намерите тук.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing