Реклама в You Tube
Видео реклама в You Tube за малки и средни компании

02.07.2021

Към дадения момент видео реклама в You Tube е един от малкото шансове на малките и повечето от средните компании да получат адекватна и ефективна бранд реклама. Може би и продуктова, но бранд рекламата е това, което липса на тези компании, затова ще говоря за нея.

 

Маркетингът е скъпа играчка

Маркетингът струва пари, при това не малки. Всички шарлатанщини от рода на „Интернет маркетинг, с нулев бюджет“ са мероприятие за събиране на пари.

  • Добрите маркетингови специалисти струват значителни средства. А професиите, които са вътре, в маркетинга са поне десетина и всички те се учат дълги години, а практиката и опитът са от огромно значение.
  • Друга причина, поради която по-малките компании не могат да получат адекватен маркетинг е стойността на рекламата. Всички медийни канали, които могат да ви дадат широка бранд реклама са невероятно скъпи. А евтините канали, тип спам по мейла просто не работят, каквото и да ви разказват разни спамер агенции.
  • Социалните мрежи също не са панацея. Те не работят поголовно за всички продукти, а скъпото в тях не е рекламата, а подготовката на съдържание. Ако нямате интересно и най-вече професионално направено съдържание, със смислен текст и интересно видео, то социалките са безполезни за вас.

Като цяло маркетинга е бавен процес, който отнема години, затова и той е във възможностите на компаниите, които могат да инвестират в него.

 

Промяна на шаблона

Към този момент, обаче има възможност и по-малките компании да се включат в играта и да получат адекватна и най-важното – не скъпа и масова реклама. Това е реклама в You Tube.

  • Цената е адекватна и дори ниска – примерно за 1500-2000 лева можете да получите 1,5 до 2 милиона импресии и десетки хиляди кликове. Това е много разумна цена.
  • За постоянна, целогодишна рекламна кампания в You Tube ще трябва да произведете поне 6-8 клипа (прекъсваеми и непрекъсваеми), което няма да ви излезе огромни пари. Да кажем примерно 3-4 хиляди лева.
  • Отделно поддръжката на рекламата ще ви излезе известни пари, които трябва да платите към специалист, който да се грижи за нея.

Годишно това прави нещо от порядъка на 8-10-12 хиляди лева, което за масова бранд реклама е просто смешна цифра. Да, можете да кажете, че в момента плащате по-малко за мейлинг (не искам да наричам спама „имейл-маркетинг“) или за нещо друго, с по-малка стойност, но това е минималната цена на масовата реклама, а другото не работи. Ако не я притежавате – извинете, но тя не е за вас.

 

Допълнителни ползи

Какви са допълнителните ползи да правите видео реклама в You Tube? Така и така поддържате кампания, заснемате видео и трупате кадри. Но можете да ги оползотворите и в други неща.

Допълнителни, съпътстващи ползи:

  • Можете да сложите няколко видеа на сайта си. Особено въздушно видео от дрон. Това ще му придаде повече блясък и „модерност“. Пък и ще стане по интересен.
  • Можете да направите видеопредставяне на компанията си. Никой няма да погледне презентацията ви, но едно видео много хора ще изгледат с удоволствие. Така ще подпомогнете и бранда на компанията си.
  • Можете да направите и някой друг видео ПР. Това вече със сигурност ще бъде гледано от потенциалните ви клиенти. Всеки е любопитен, какви проекти сте направили.

 

Изводи

Ако сте решили да развивате компанията си и тя е стигнала на такъв етап, че вече се нуждае от масова реклама, но все още не искате да плащате по 50 хиляди за телевизионен клип и по 300 хиляди за излъчването му, то реклама в You Tube е добрият избор за вас. Да, в началото ще ви бъде трудно да организирате всичко това, но с течение на времето вашите продажби ще ви успокоят, че сте взели правилното решение.

 

Евгений Петров,

CEO, Ред Лемън Маркетинг