Разбиваме митове – Facebook.

15.10.2019

Изключително лесно е да пишеш за Facebook. Платформата не е трудна за разбиране и дава възможност на всеки да изказва експертно мнение. Още нещо важно – по принцип тя е безплатна и това я нарежда в дългата редица на магически цярове, които се пропагандират като пенкилер за всеки бизнес.

Поради тези причини – лесност, безплатност (относителна) и предполагаемо всемогъщество и се нарисуваха безброй „експерти“, евангелисти, курсове, лекции, обучения, предлагани от хора и компании, които да ви занесат в света на FB.

 

Колко лесно стават нещата в маркетинга?

За съжаление, в реалния свят, нещата не стават така лесно. Иначе един FB щеше да ни „оправи“ бизнеса на всички. Има няколко момента, които трябва да се знаят за FB:

  • Не всеки продукт е подходящ за реклама в платформата. Сигурно 90% от продуктите на B2B компаниите не са подходящи за социалната мрежа. Самият Фейсбук е създаден като място за общуване, като монетизацията и възможностите за реклама там са добавяни впоследствие.
  • 90% от „експертите“ и курсовете са намерени в гората. Когато едно нещо е модерно, то винаги има хора, които да искат да спечелят от незнанието на другите. Това е една от причините и нашата компания да избягва старателно поддръжката на клиентски профили във FB.
  • Фейсбук може да бъде част от вашите маркетингови планове (доколкото продуктът ви е подходящ), но само като малка част от общият план. С един FB няма да се наложите на пазара.

 

Къде се намират вашите клиенти?

Първо, за една компания е важно да разбере и да уточни, къде се намират потенциалните и клиенти. След това да предприема едни или други действия, в сферата на маркетинга.

Сегментацията по клиенти, на Facebook за юли 2019, показва, че най-платежоспособната част – 40/45 години до 55 потребителите не са особено много. Към това трябва да добавим и относителната платежоспособност и малка средна класа в България и това ще отговори на въпроса ви дали можете да намерите там своите възможни потребители.

 

Невъзможност за сегментация

В малки държави, като България е невъзможно да сегментирате потребителите във Facebook. Това се получава в Германия, но у нас половината население, което се изхранва на социални помощи отбелязва във FB, че работи в „Барцелона“ и е шеф на BMW. В резултат всеки от вас може да прегледа хората, в групата си във FB и да се убеди в това.

 

Ефективност на B2B рекамата във Facebook

И не само B2B, но и много продукти, които са насочени към крайни клиенти не се представят ефективно в платформата, но с B2B е по-лесно да се онагледят нещата:

Както виждате бизнесът, в Северна Америка не оценява особено високо ефективността на FB. Тук топ каналите са LinkedIn, Twitter & YouTube. Много голями компании закриха този канал или изобщо се оттеглиха от социалните мрежи, защото видях, че отнема огромен ресурс (хора) и носи неизвестно количество негативи, явно неприемливо за тях.

 

Можем ли изобщо да правим нещо във FB?

Да естествено, че можете. Особено ако вашият продукт и много подходящ за социалните мрежи (детска градина, продажба на инструменти, социални каузи и т.н.). В този случай препоръката ни е да се обърнете към сериозна компания, която се занимава със социални мрежи. Както казах такива компании са малцинство, но имайте предвид, че подобна компания ще ви струва сериозни пари. Както и навсякъде понятието „нулев бюджет“ в маркетинга не съществува.

Ако сте от другото мнозинство потребители, поддържайте си FB групата без особен фанатизъм и не очаквайте особено много от нея.

 

Видеореклама и видеомаркетинг във Facebook

Видеомаркетингът набира сила през последните години:

Във Facebook хората реагират по-добре и по-активно на картинка, отколкото на текст. И по-добре на видео, отколкото на картинка. Ако така или иначе развивате видеомаркетинг пробвайте Facebook и вижте резултатите, които той ще донесе на бизнеса ви. Всичко се познава в сравнението.

Това естествено също ще ви струва пари – изготвянето, заснемането, монтажа на видеклипове вече не е привилегия на голямите компании, но все още изисква специализирани умения и струва прилични пари (тук вече можете да ни се обадите за консултация), плюс органичното търсене на Facebook показва много малко вашите постове, така че задължително ще трябва да платите за тяхното показване и да имате бюджет.

Така или иначе YouTube и Facebook остават главни канали за видеомаркетинг, така че не пречи да опитате:

 

Насоки за маркетинг във Facebook

Facebook трябва да е интегрална част от вашата маркетингова стратегия. Писането на посто и публикации и видео и каквото и да е, просто ей така няма да ви донесе успех.

Ако вие умеете да правите смислен и последователен маркетинг ще можете и без особени усилия да поддържате и FB група. Но всяка нещо там трябва да е направено с някаква цел, насочено към точно определени хора и написано по подходящият за тях начин.

 

Заключение – евтините маркетингови канали

Когато някой ви предлага евтин, безплатен, достъпен маркетингов канал, чрез който магически да пробиете на пазара, трябва да имате едно на ум. Чудеса не съществуват. Евтините канали затова са евтини, защото ефектът от тях не е особено голям. Така нареченият „имейл маркетинг“ (иначе казано спам), листовки по пощите и стълбовете, FB, някакви „рекламни“ портали, „коректни фирми“, сайтове за два дни или маркетинг с нулев бюджет – всичко това е пълна глупост, насочена към хора, които търсят лесен изход за бизнеса си. Лесни изходи, обаче, няма.

Ориентирайте се към бавно, планомерно и целенасочено развитие на бизнеса си и маркетингова стратегия, която е написана на хартия. Това ще ви помогне да оцелеете в конкурентния, умен и технологичен пазар, който не търпи заблуждения и мечти.