вино
Маркетинг за производители на вино. Възможности за компаниите.

07.09.2021

Производителите на вино отчитат, че пандемията сви консумацията на вино, с повече от 40%. За това, разбира се е виновно и затварянето на заведенията и неразборията с пандемичните мерки в този бранш и намалението на туристите в страната.

Също така се отчита и сериозен спад в експорта на вино и сериозната ценова конкуренция, от страна на чуждестранни производители и вносители на вино.

От друга страна добрата новина е, че се очаква отлична реколта от грозде и винопроизводството ще се увеличи с около 20%.

 

Данни за пазара и производителите

В България са регистрирани около 260 винарски изби, от които работят и подават данни за производството си около 115 (данни 2018). Те формират приходи от вътрешни и експортни продажби за около 560 милиона лева.

Това е пазар, който има потенциал да се развива и да привлича нови потребители, но винарските изби и производителите на вино трябва да започнат сериозна кампания, която да утвърждава брандовете им и да запознава потребителите с продукта им.

 

Маркетинг във винопроизводството

Какви са обстоятелствата в тази индустрия, през 2021 година? – Свито потребление, силна конкуренция на външния и вътрешния пазари, свръхпроизводство на вино. Това не са добри новини за болшинството винопроизводители, но както и във всяка криза тук има шанс за някои от компаниите.

Спомня ли си някой от вас, някой производител на вино, винарска изба или просто бранд да прави постоянна маркетингова кампания на своя продукт? Аз не си спомням. Има някакви откъслечни напъни в рекламата и PR, но не си спомням да съм виждал нещо структурирано, консистентно и в продължение на години. Такива винопроизводители в България просто няма. Това е и една от причините чуждестранните вина все по-уверено да заемат своята пазарна ниша, сред българските потребители.

Пазарът се изменя – българският потребител все повече държи на качествените вина и винарските изби няма как да го убедят в стойността на продукта си, без инструментите на рекламата и PR.

 

Какъв бюджет е необходим?

Не е необходимо да се изсипват милиони в инцидентна телевизионна реклама. Отделен въпрос е дали заможните потребители (които всеки иска да спечели) изобщо имат време и желание за телевизия. Производителите на вино могат да започнат различни кампании и с малки бюджети, в онлайн пространството и крачка по крачка да утвърждават своя продукт и бранд в съзнанието на хората.

Тук наличието на съвременен и работещ уебсайт, с включен електронен магазин към него е задължителна крачка. Уебсайтът е основата на вашата дейност и там не трябва да се пестят време и пари и добри маркетинг специалисти, които да изработят вашия сайт. Специално слагам тази бележка, защото преглеждайки уебсайтовете на петдесетина производителя на вино установих, че повечето от тях са направени в далечния 19 век или по-рано. А другите въобще не бяха чували за ползваемост, SEO, регулярна поддръжка и новини, видеомаркетинг и други лигавщини на съвременността.

 

Как работи маркетинга?

Това е дългосрочно действие. Няма как да натиснете едно вълшебно копче и да получите познаваем и обичан бранд. Това става трудно, с всекидневна работа и малки стъпки. Имайте предвид, че всички ваши действия ще дават резултат, със закъснение от една година, до три години.

 

Препоръки

Аз бих събрал един бърз комплект от действия, които биха подпомогнали всеки един винопроизводител:

  • Нов, съвременен уебсайт, който е ориентиран към потребителя. Тук наличието на маркетинг консултант е задължително.
  • Реклама в Гугъл Адс
  • Видеореклама в YouTube
  • Време и пари за вашия продукт – етикетите и опаковките в стил 1984 няма да помогнат на продажбите ви

Каквото и да направите от тези неща, то няма да сбъркате. Също така не ви съветвам да отделяте прекалено внимание на социалните мрежи – те не са този вълшебен бутон, който ще ви даде много полезна познаваемост или продажби.

 

Заключение

Няма да кажа нещо гениално или неизвестно досега, но промяната и адаптирането на компаниите, към съвременната търговия и реалност, са задължителни за тях. Някои ще успеят, други не.

Тези, които имат съвременен маркетинг, контрол и идея за развитие на бизнеса ще имат шанс не само да запазят пазарни позиции, във винопроизводството, но и да завземат пазарен дял, от по-бавните си колеги.

 

Евгений Петров,

CEO, Ред Лемън Маркетинг