Маркетинг за медицински център – задача невъзможна?

07.02.2022

Влизате в Гугъл и търсите „медицински център“ или „болница“. Излизат много центрове в Гугъл карти и няколко уеб страници, които се класират добре в търсенето. И нито една реклама. И за двете ключови думи.

Конкурентен пазар

Всякакъв вид и род здравни заведения могат да се срещнат в София на всеки ъгъл. Или по две на ъгъл – частни болници, голями и малки, медицински центрове, с всякакво предназначение, вид и размери, специализирани в дадена област или с широк профил. По обезпечение на легла и лекари градът сигурно е на първо место в ЕС, че и отгоре, а конкуренцията е голяма и сериозна. Изборът на медицински заведения, в които да се лекуваш е огромен и броят лекари, при които да се прегледаш е много голям.

И въпреки това, ключовите думи медицински център и болница не показват никаква реклама, колкото пъти и да пробвате. Конкуренцията в медицинската сфера не ражда някакъв напредък или стремеж на медицинските заведения да използват някакви маркетинг възможности.

 

Липса на капацитет за маркетинг

Частните медицински центрове и болници нямат развит маркетинг или визия за него, в 90% от случаите, а там където има някакви подобни дейности те са непрофесионални и с нулев ефект. Това е разбираемо, защото управителите са лекари и основните им интереси и познания са в медицинската сфера и за другите дейности на търговските предприятия, каквито се являват медицинските заведения, не им остава особено време и желание.

Отделно от това художествените съчинения, в областта на маркетинга, от страна на лекари струват много пари, на самите тях. Ценноста им е, колкото на моите операции по неврохирургия.

 

Три стълба на маркетинга за медицинската сфера

Уеб сайт

Повечето сайтове на медицински заведения са направени на принципа, колкото по-евтино, толкова по-добре. Все пак има сайтове, които са направени от професионални уеб агенции, но те са малко. UX на сайтовете или така наречената ползваемост, при всички е на ниско ниво. Сайтовете или са претрупани, с всякаква информация, в която няма никакъв шанс да се ориентираш или са стари и нефункционални. И двете неща водят до това, че сайтовете не работят и потенциалните клиенти, които попадат там излизат бързо от страниците. Претрупаността, лошата ориентация и старостта на онлайн представянето на центровете са основните проблеми в маркетинга на медицинската сфера.

Полезно съдържание

Полезното съдържание по уеб сайтовете също не е много. Когато влизам в тях първата ми цел е да видя, дали мога да отида на преглед, в тази сфера, която ме интересува. Пети, седми и десети интерес за потребителя е, колко са лекарите в болницата, от кога съществува тя и всякакви други „хвалби“ за уникалност и незаменимост.

Отделен смях предизвикват отгласите от 90-те години на 20-век, представени, като „тестимониали“, за които всички знаем, че се пишат от маркетинговите отдели.

Проблемът на съдържанието и на уеб сайтовете е, че хората, които ги проектират са софтуеристи, а не маркетолози и те не могат да уловят най-важното в лекарската професия – доверието и надеждността и да ги вградят в онлайн представянето на компанията. Статии, новини, сайтове, реклами – всичко трябва да се прави така, че да предизвиква доверие и усещане за помощ, която ще получи пациента. Голата и елементарна реклама или хвалба не върши никаква работа.

Реклама

Стигнахме до рекламата. Рекламата е двигател на компаниите и прогреса, в обслужването, продуктите и печалбите на компаниите. Медицинските заведения са търговски дружества и по тази причина те не излизат извън рамката на обикновена компания. Ако оставим настрана претенциите за уникалност и хуманност (когато става въпрос за пари, никаква хуманност не може и да се види наоколо), то виждаме, че медицинските заведения по нищо не се отличават, в маркетинговата сфера от фирма за производство на дограма или обикновена консултантски компания. Всичко, което трябва да се прави на едното място, трябва да се прави и на другото.

Без реклама, при това умна, все някой конкурент ще ви измести и ще заеме съзнанието на потребителите. При огромната конкуренция, в здравната сфера и при липсата на достатъчно платежоспособни пациенти в страната, рекламата и доверието, което тя трябва да предизвиква стават задължително изискване към здравните заведения.

Цялостна организация на маркетинга

Маркетингът е специфичен инструмент, който дава резултат в перспектива от няколко години. Той не може да стане идеален за 3 месеца и да ви затрупа с клиенти за седмица. Това не работи така. Репутацията на здравното заведение се гради с години и зависи от много фактори, а маркетингът е само средство, с което да покажете на хората вашите положителни черти. Нищо повече.

Поради тези причини всякакви хаотични и разпръснати във времето маркетингови инициативи не дават особен резултат и затова здравните заведения трябва да имат консистентен маркетинг план и бюджет, който се течение на времето да работи за бранда на медицинския център или болницата и да помага за привличането на още и още нови потребители.

 

Бюджет и средства

Като всички професионални услуги и маркетингът струва немалко пари. Отделно от това целогодишните бюджети за различните инициативи също струват прилични пари. Ефективните канали за достигане до клиентите са скъпи.

Изобщо няма как да се спечелят пари, без да се вложат пари. Под пари имам предвид не само пари, но и усилия и време, които трябва да се отделят за маркетинговите дейности. Всяко здравно заведения трябва да има ясен и утвърден бюджет, на годишна основа, който да се инвестира в дейността, равномерно и през цялата година. Това е като да бутате детска, лагерна количка – когато спрете усилията, то инерцията намалява и трябва да започвате отначало.

 

Заключение

Съвременният свят, който се дигитализира с огромни темпове изисква и съвременни методи на маркетиране на аудиторията. Новите поколения вече имат не само нов начин на взаимодействие със света, но и поставят съвършенно различни изисквания за комуникация и отношение към себе си. Докато едно време беше достатъчно, че въобще има поликлиника и болница наблизо, сега изискването към тях е неизмеримо по-високо. Още повече, че те директно струват много пари на потребителите, които те плащат от джоба си.

Всички тези специфики трябва да се отразяват в маркетинга на здравните заведения и в тяхната комуникация към потребителя. Това е единственият път, към пазарния успех.