къща за гости
Маркетинг за къщи за гости

14.06.2022

Къщите за гости са специфичен, семеен туристически бизнес, който в болшинството случаи е малък. Това не отменя необходимостта от модерен маркетинг, който да подкрепя бизнеса и да направи устойчиви неговите продажби.

Светът с ускорени темпове завива към онлайн развитие на бизнеса и това няма как да бъде игнорирано. Повечето хора оперират от телефоните или таблетите си всичко – от банкови сметки, до резервации, справки, управление на бизнеса си и още милион неща. Туристическият бизнес трябва да бъде в крак с тези тенденции, за да може тези потенциални клиенти да го видят, чуят и изберът за почивката си.

 

Причини за успеха на къщите за гости

В последните години къщите за гости имат нарастващ тренд на продажби, придобиват популярност, като место за посещение и отдих. На какво се дължи това?

Една от основите причини е смяната на предпочитанията на поколенията. Повечето хора, които имат пари и възможности едва ли биха отишли на шумно место, в 5-звезден хотел, сред цяла тълпа хора. Не, разбира се има и такива предпочитания, но много хора искат да си починат на тихо и спокойно место, да пуснат децата си на двора и ушите им да си починат от шума и суетата.

Това е добра новина за собствениците на къщи за гости, защото техните клиенти съвсем не са от бедните слоеве на населението и са платежоспособни.

Възможности за активен туризъм

Обикновено къщите за гости са разположени в интересни местности, в които може да се направи туристически поход, разходка, да се покара колело, да се отиде на басейн и ред подобни неща, за всеки вкус и клиент. Българският турист отдавна не може да бъде задоволен само с ракия и салата и изисква все повече възможности и опции за почивката си и къщите за гости предоставят тези условия. В повечето случаи.

В къщите за гости е възможно да си направиш неочакван, разширен уикенд, без особено планиране и това също трябва да се отчита, като причина за тяхната популярност. Няма нужда да запазваш места с месеци преди това и е възможно просто да решиш и след половин час да си на път за приятно и удобно място.

 

Какъв маркетинг могат да си позволят къщите за гости? Уебсайт.

Добрият уебсайт е основата на техния бизнес и това задължително е първото, с което те да започнат своите маркетингови дейности. Да, уебсайтовете струват скъпо, но те работят и връщат парите си за кратък период от време и могат да увеличат продажбите рязко, правейки познаваемостта на съответната къща за гости по-висока.

Имайте предвид – уебсайтът е специфично изделие и ако платите 50 лева за неговата изработка, той и ще работи, като за 50 лева и няма да има смисъл да очаквате много от него. Отделно от изработката там има много детайли в текста, разположението, леснота на ползване, съдържанието и т.н. детайли, за които е по-добре да се обърнете към професионалист и да си платите, отколкото да се чудите няколко години, защо сайтът ви не работи, докато другите правят пари.

Видео маркетинг

Отминаха времената, когато можехте да направите няколко снимки с фотоапарата на племенника и да ги сложите на сайта. Хората вече изискват много повече информация и не е толкова скъпо да им я предоставите. Ако някой клиент види 360 градуса заснет интериор на къщата ви за гости, той много по-лесно ще се ориентира, дали му харесва и e по-голяма вероятността да ви стане клиент. Също така едно видео, показващо къщата ви от въздуха ще даде много по-добра представа, за хубавите околности, в които се намирате и ще привлече клиенти.

Идва векът на видеото, а изработката и заснемането и приготвянето на видеоклипове вече не струва тези ужасни пари, които струваше, примерно, преди 10 години. Така вие ще можете да представите себе си и бизнеса си в добра светлина, вместо да слагате снимки на легла и възглавници и шарени покривки от ресторанта.

Google Ads

Всичко е реклама. Много лесно можете да рекламирате в Гугъл и да привличате нови клиенти с реклама, която не е особено скъпа. Ако не похарчите пари, то няма да има как и да спечелите – това е основно правило в бизнеса. И тук отново трябва да ползвате специалсти в онлайн рекламата. Да, Гугъл улеснява пускането на рекламата и сигурно ще можете да я пуснете и сами, но имам много голям опит и много клиенти, които така са губили доста пари и време, докато се убедят, че е по-евтино да ползват професионалисти.

YouTube

Видеорекламата е друго решение, които позволява с малък бюджет да се постигне голям ефект, но то е насочено повече към бранд реклама, отколкото към продажби. Все пак тук можете да минете и с малък бюджет и да пробвате няколко месеца, за да видите, дали това няма да повиши и продажбите ви. При всички случаи няма да навреди.

 

Това са основните неща, които може да направи една къща за гости, без особено да се охарчи и които със сигурност ще подпомогнат представянето и на пазара и ще направят продажбите по-предсказуеми.

В следващата статия ще разгледаме подобренията по туристическия продукт за къщи за гости и какво могат да направят те, за да оставят доволни своите клиенти.