маркетинг специалист
Какво трябва да знаете, ако наемате маркетинг специалист?

01.09.2022

Много често компаниите от малко или средно ниво решават да наемат на работа маркетинг специалист, но обявите им за работа нямат особен успех. На какво се дължи това и какво трябва да отчитате, когато ви трябва служител в областта на маркетинга.

 

Грешки от неразбиране на професията
  • Маркетинг и продажби са две различни професии. Много често компаниите се опитват да впъхнат двете длъжности в една трудова характеристика, но това е невъзможно.

Терминът „маркетинг и продажби“ идва от 80-те години на 20-ти век, когато на Запад се опитват да подобрят взаимодействието между двата отдела и ги слагат под една шапка, под един директор, който има един заместник-директор по маркетинга и един по продажбите. След това тази практика се изоставя, но и тогава и сега редовите търговци и маркетьори са съвсем различни хора, с различен профил на мислене, с различен начин на действие и най-вече с различни познания. Ако компанията назначи един човек на двете длъжности – ще страда едната от тях, а най-вероятно и двете.

 

  • В маркетинга съществуват много различни професии. Обикновено в маркетинговите отдели на големите компании работят – продуктови мениджъри, специалисти по бизнес развитие, съществува отделен PR отдел, има отделен рекламен отдел, има специалисти по пазарните проучвания (рисърчъри), дизайнери (уеб дизайнери и print), специалисти по поддръжка на сайта, отделни специалисти по социалните мрежи и други.

Никой човек не може да съчетава всички тези отделни професии, не само като време, но и като познания. Ако компанията се опита да впъхне всичко това в един или двама човека, то резултатът ще бъде скромен, никакъв или отрицателен. Това е като да накарате специалист по Уши, Нос и Гърло да направи сърдечна операция – може и да не ви убие веднага, но и няма да ви помогне.

 

  • Създаване на маркетингова стратегия и маркетингово планиране. Много компании се опитват да наемат маркетингов специалист и да го накарат да създаде маркетингов план.

Създаването на маркетингови планове, комуникационни стратегии и изобщо планирането е сложна дейност, която изисква огромен опит. Защо е сложна? Защото схемата на маркетинговият план е известна от всеки учебник по маркетинг, но тя се мени, спрямо нуждите и спрямо развитието на компанията. И това изисква огромен опит в създаването на планове за всякакви бизнеси, което не е по силите на редови маркетинг специалист. Това се създава от специалисти с ранга на директор и с голям опит, като години и добри практики. Ако компанията просто прекопира нечий план, то това ще е като да купите официален костюм на роднина, който не сте виждали от 20 години и да се надявате, че ще му стане. Тук трябва да имате предвид, че от маркетинговото планиране зависят продажбите и развитието на компанията ви.

 

  • Дизайнер е друга професия. В маркетинга има много подпрофесии, но дизайнери, уебдизайнери и хора, които се занимават с обработка на снимки и видео са съвсем различни хора.

Те имат познания, които не са специфични за професията маркетинг. Може да ви се иска да ги сложите в длъжностната характеристика на маркетьора и даже можете да получите и такива хора, но резултатът от тяхната дейност ще е смешен.

Същото важи за хората, които създават видео реклама и изобщо се занимават с видео. Там човекът, който заснема с наземна камера е оператор, операторът на дрон е друг вид специалист, отделно има човек, който монтира готовите кадри (монтажист) и хора, които се занимават с „оцветяването“ или color correction/grading на видеото.

 

Грешки от неразбиране на пазара

Много грешки, в набирането на маркетингови специалисти идва от това, че не се познава пазара на тези специалисти.

 

  • Когато навлизат в професията маркетинговите специалисти искат да се учат от практиката. Те искат да участват в големи проекти, с големи бюджети и под ръководството на опитни специалисти. Това е техният начин да учат занаята, на практика.

Съобразно това вашата обява трябва да е насочена към точно определени специалисти, на определена възраст и на точното ниво на развитие. Ако сбъркате таргета, нито един добър маркетингов специалист няма да ви обърне внимание, защото вие просто няма да подхождате на желанията му.

 

  • Голяма заплата и много задължения. Напоследък пазарът научи, че добрите специалисти струват много пари. Но давайки прилични пари компаниите решават да спестят от позиции и оферират на маркетинговите специалисти такъв списък от задължения, които излизат от сферата на нормалното и се приближават към цирковото изкуство.

Чудесно е, когато човек владее 1-2 допълнителни специалности в своята сфера. Но да се вържеш на обява, която съчетава десетина различни длъжности е извън разбирането за добро и зло.

 

  • Работа в малки и семейни компании. Всеки специалист знае, че работата в малки и/или семейни компании е съпроводена с малки възможности за развитие (там няма кой да ви учи на занаят) и с неразбиране на вашите задължения и използването ви и за мияч на прозорци, зависещ от капризите на жената на шефа.

Затова и добрите специалисти или младежите, които имат потенциал избягват работата в такива компании и предпочитат корпоративната култура на големите компании. Ако вие сте собственик на подобна компания, то много добре трябва да прецените своята обява, какво давате и какво ще искате от хората, защото или няма да ги намерите или много бързо ще ги изгубите и ще се занимавате с маркетинга си сам.

 

Заключение

Не е проблем да се занимавате с маркетинга си и самостоятелно. Да, той ще е крив, куц, но все пак ще го има, което е по-добре от нищо. Но ако компанията ви се нуждае от сериозен маркетинг и специалисти, то ще ви се наложи да спазвате правилата на играта. В този аспект нашата компания може да ви помогне да подберете подходящи маркетингови специалисти, да ви обясни спецификите на всяка дейност или просто да ви помогне с някои или всички маркетингови задачи.

Обадете ни се за да попитате, подобни въпроси са нормални и ние често консултираме компаниите за тях.