Митове
Разбиваме митове – специалист „маркетинг и продажби“

01.06.2021

Трябва да съобщя една важна новина на българската бизнес общност – позиция, наречена специалист „маркетинг и продажби“ не съществува в природата.

Значението и ролята, която изпълнява маркетинга са тайна, зад седем ключа и затова и срещаме подобни неща, като маркетинг и продажби, маркетинг и „какволиощене“, но днес ще коментираме конкретно свързването на маркетинга и продажбите.

История на заблуждението

Двете дейности имат пряка връзка – смисълът на маркетинга е да подпомага продажбите. И дотам свършва всичко.  Затова и сърцето на маркетинговият план е планът за продажби, но това е друга тема.

През последните десетилетия на 20-ти век, компаниите започват да обединяват отделите по маркетинг с търговските отдели. Работата е там, че между маркетинга и продажбите винаги съществуват известни търкания – първите се опитват да докажат, че са направили всичко възможно за търговците, те от своя страна обвиняват маркетинга, че не ги рекламира достатъчно. Дет се вика – продават с химикалките (рекламните) напред…Както и да е – важното е, че голямите компании решават да ги обединят под една шапка. Тук е важно да разберем, че те НЕ ги сливат в един отдел, а просто ги слагат под един, общ директор, като два различни отдела.

Всеки един от тези два отдели има свой зам. директор или мениджър, но те са под една шапка, тази на Директор „Маркетинг и Продажби“.

След няколко десетилетия се вижда, че това не е добра политика и тенденцията за слагане на маркетинга и продажбите, под единно управление е изоставена. В страните от развития свят.

 

Същност на работата

Достатъчно е да размислим, върху работата на маркетьора и на търговеца. Дейностите въобще са по-различни от две съседни галактики. Хората, които ги изпълняват също са съвсем различни, с различен настрой на ума и способностите, които са заточени под различни цели.

Да, има много хора, които са били търговци и после са минали в маркетинговите отдели (самият аз съм такъв) и тези хора са ценна придобивка за всеки маркетингов отдел, защото отлично знаят спецификите на търговския процес, но те изобщо не са болшинство и никога не вършат двете дейности едновременно.

 

Заключение

Можете до припадък да пускате обяви, за специалисти маркетинг и продажби, но добрите специалисти едва ли ще припаднат от възторг, пред вашата спестовност и желание, вместо две различни позиции да откриете една. Всъщност дори някой да има познанията по двете различни професии, то едва ли ще може да го прави едновременно или ще го прави зле. И поради тези причини на подобни позиции можете да намерите само хора без опит, които са съгласни на всичко, за да го придобият или такива, които току що излизат от затвора и нямат работа.

Но от това няма да спечели нито маркетинга, нито продажбите ви.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing