маркетинг план
Имате ли Маркетинг план, в 2021 година?

18.03.2021

Имате ли маркетинг план? Повечето български компании нямат. Над 90% от клиентите, които ни се обаждат за консултация и маркетингова помощ нямат план, преди да започнат да работят с нас.

 

Защо ви е необходим маркетинг план? 4 „за“ да имате план.
  • Съвременният бизнес е много бърз, технологичен и има силна връзка с интернет. Наличието на план ще ви помогне да „знаете“ какво правите през годината.
  • Наличието на маркетинг план ще ви позволи да спестите пари. Да, точно така – когато знаете, какво трябва да правите, то средствата, които ще похарчите ще бъдат много по-ефективни. Ако правите всичко интуитивно и моментно, то за да имате същият ефект ще ви трябват повече пари.
  • Маркетинг план означава повече продажби. Продажбите на компанията се нуждаят от бързи и навременни действия и подкрепа. Парите за маркетинг не са разход, а инвестиция в продажбите.
  • Конкурентен пазар. Пазарът и конкуренцията, на него, тази година са доста сериозни. Кризата принуждава компаниите да влагат огромни усилия в маркетинга и продажбите си. За да успеете да победите на пазара ще ви трябват усилия и средства в маркетинг, които да се възвръщат, чрез продажбите. А това изисква план.

 

Какво представлява маркетинговият план?

Маркетинговият план не е главният камък на една компания. Той е само изпълнител на останалото бизнес планиране и на финансовите възможности. С две думи – маркетинговият план се подчинява на желанието на компанията за развитие и взема решения, в рамките определени от нея. Пример – какви продукти да се развиват (бизнес план), по какъв начин да се развиват (маркетингов план). Какви канали за продажба да съществуват (бизнес план), кои канали за продажба и по какъв начин да се подкрепят (маркетингов план).

Затова, за да може да имате ефективен маркетинг вие отнапред трябва да сте наясно къде искате да отидете и по какъв начин. И така маркетингът ви има шанс да ви заведе точно там, а не някъде другаде.

 

Как работим в нашата компания?

Сигурно ще ви е интересно, каква е практиката в нашата компания?

Разговорът ни с всеки клиент започва с въпроса, дали има маркетинг план. Той може да ни ориентира в плановете на компанията, в нейните желания, усилията, които отделя и т.н.

Ако компанията няма маркетингов план, то първа точна в нашата работа е да предложим създаването на такъв. И тази точка е задължителна. Ние не работим с компании, които не са свикнали да планират своята дейност.

Простият пример, който може да стигне до всеки е чрез строежа на къща…..Там има архитектурни планове, планове на електрическата система, планове на канализацията и т.н. И представете си бардака, който ще започне да се твори, ако строите къщата си без нито един план. Това е и нашият мотив да работим само с компании, които полагат усилия и планират своята дейност.

 

Заключение

Живеем в 2021 година. Не е достатъчно да имате отличен продукт и да седнете и да чакате купувачи. Това не работи така. Конкурентите ви ще продават много повече от техните продукти, а вие ще се чудите, защо имате отличен продукт а той не ще да се продава, по никакъв начин.

Тука няма тайна – хората просто не знаят нищо за вас или ви нямат доверие (за да купуват) или имат създаден, в главата, образ на друг продукт, който смятат за по-добър.

Още по темата за маркетинга можете да прочетете тук. И тук.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing