Възможности за средноголямите компании – маркетинг и реклама

02.02.2022

Какви са реалните възможности, днес, за ефективен маркетинг и реклама, за компаниите със среден размер? Честно казано те не са особено големи. В огромния свят на дигиталния маркетинг повечето възможности са свързани с немалки бюджети и инвестиции, които българските компании (малки и средни) не могат да си позволят.

 

Бюджети за маркетинг и реклама

Повечето от съвременните инструменти на маркетинга и рекламата струват скъпо и вие трябва да имате задължително два бюджета – един за специалисти и изработка, втори – за рекламните носители, каквито и да са те.

Маркетингът е високоспециализирана материя и създаването на концепции, реклама, PR, от неспециалисти, като минимум е неефективно и в повечето случаи не носи видими ползи. Всички сме виждали смешни или глупави реклами и сами можем да си представим ефекта, който те имат върху продажбите на компанията, която ги е произвела и разпространила. Всеки рекламист или маркетьор е имал в кариерата си клиент, който е искал създаването на маркетинг кампания, концепция или реклама, точно както той си я представя. Понякога се бориш и обясняваш, понякога махваш с ръка – прави, каквото искаш. Резултатът е видим за всички и той е в стил “Make my logo bigger”.

Отделно и самите носители на рекламата – медии, електронни портали, радио, телевизия и какво ли още не поскъпнаха драстично и не са по джоба на повечето средни компании.

 

Каква е ролята на маркетинговият специалист за вашия бюджет?

Ролята на маркетьора, във вашата компания не е да увеличи или да ореже вашия бюджет. Тя е по-проста. Маркетинговият специалист или маркетинг агенцията трябва да направят употребата на вашия бюджет по-ефективна. Вие трябва да сте сигурен, че всяка стотинка отива по предназначение и носи полза. И точно това оправдава разходите за него.

Безспорно е, че вие и сам можете да правите тези дейности, но също така вие можете да си проектирате кола, да си построите къща и това са правили хората, през хилядолетията назад. Все пак, днес ние си купуваме колите от завода а архитекти проектират къщите ни. Някакси е по-сигурно.

 

Опции за реклама в средноголямите компании

Изяснихме въпроса за бюджета и специалистите. Нека видим, кои са носителите на рекламат ви, които са възможни днес. В момента опциите са няколко:

  1. Google Ads – текстова реклама

Нищо друго, нито един друг носител на рекламата няма да ви даде толкова евтин и възможен начин да достигнете до вашите клиенти.

  1. YouTubeвидео реклама

Отново само тук имате подобна възможност за евтина и огромна бранд реклама. Подобен обхват ви дава само телевизията, но там аудиторията и цените са други. И тук е важно да кажем, че по-заможната аудитория, която има пари не е в телевизора и по-скоро ще я намерите в YouTubе. Отделно от това Google обича видеото и това ще е плюс и за сайта ви, на който има видеа, с интересно и уникално съдържание. Имайте предвид, че репоста на видео няма да ви донесе нищо, нито за SEO оптимизацията ви, нито за интереса на клиентите ви. Съдържанието, което произвеждате трябва да има две характеристики – уникално и интересно.

  1. Социални мрежи

Те могат да бъдат ефективен инструмент за продажби, но не за всички продукти. Ако продавате чорапи онлайн е едно, ако продавате счетоводни услуги е съвсем друго. Социалките не трябва да бъдат във вашите очи панацея за всички продажбени болежки. Те съвсем не са това.

 

Опции за маркетинг, за средни компании
  1. Собствен уебсайт

Уебсайтовете на повечето компании са една голяма драма. Те не се обновяват, не се поддържат, не се правят, съобразно новите технически и SEO изисквания. А тяхната главна функция е да отработват вашите рекламни усилия и да ги превръщат в продажби.

Така, от една страна компаниите харчат пари в рекламни усилия, след това потенциялния клиент идва на сайта, бяга от него и не купува нищо. Има ли логика да хвърляте парите си на вятъра?

Направете скъп и хубав уебсайт, който да бъде направен от добра компания, а не от фирма рога и копита, за два лева. Такова спестяване ще ви излезе скъпо. И по-важното – ползвайте маркетинг специалист или маркетинг агенция, които да комуникират вместо вас с уебагенцията и да подготвят схема на сайта. Дори добрата уебагенция не може да направи нищо, ако няма ясна схема на сайта, с изчистен UX и маркетингови задачи.

  1. Инвестирайте в продукта си

Развивайте продукта, питайте клиентите си, дали са доволни, променяйте го постоянно и не си въобразявайте, че всичко с него е наред. Ще се учудите, колко често вие мислите едно, а клиентите ви – друго.

  1. Процес на продажба

Оптимизирайте и улеснявайте процесите на продажба – електронни и стандартни. На всеки, изключително често му се случва, да иска да си купи нещо, но това да е трудно. Ако вие затруднявате собствените си търговци или клиенти, то от това ще печели само вашата конкуренция.

 

Заключение

Това са най-важните аспекти и възможности, които могат да ползват средните компании, за своя маркетинг и реклама. Другите възможности също са много, но можете да ги ползвате, когато имате по-голями бюджети и добър маркетингов екип – във или извън компанията.