маркетинг
Маркетинг агенция? Защо компаниите да ползват маркетинг консултанти?

12.08.2021

Съвременният маркетинг и бизнес е много технологичен и бърз. Всекидневно се взимат много малки решения, които в съвкупност дават значителен ефект върху развитието на компаниите. Наличието на квалифицирани и професионални маркетинг специалисти става все по-важно, защото те помагат значително за успеха на компанията.

 

Съвкупност от малки грешки

Представете си, че давате изработката на брошурата си на секретарката, а дизайна и прави за 5 минути вашата печатница. Това е често срещано явление. И брошурата не работи.

След това ползваемостта на вашия сайт не е добра и клиентите не се ориентират в него. И ако за 3-5 секунди те не намерят това, което търсят, то отварят следващия сайт.

А рекламата ви в Google Ads ви носи некачествен трафик и парите ви отиват на вятъра, докато вие си мислите, че рекламирате продукта си.

Има много такива, дребни, маркетингови детайли, които можете да пропуснете. Сами по себе си, всеки един от тях не е фатален, но съвкупността от тези грешки дава проблем в продажбите и приходите ви. И доста по-голям, от стойността на заплатата на един добър маркетинг специалист или хонорара на маркетинг агенция.

 

Технически причини да ползвате маркетинг агенция

Маркетинговите специалисти са много и различни специалности. И даже някои от тях да съчетават няколко от тях, то никой не съчетава всичките. Това просто е невъзможно. Ето някои от тях:

 • Продуктов мениджър
 • Рекламист
 • ПР специалист
 • Копирайтър
 • Онлайн маркетинг специалист
 • Специалист по социални мрежи
 • Специалист по ползваемост на уебсайтове
 • Бранд специалисти
 • Специалист по видеомаркетинг
 • и много други…..

Затова и пълноценните (и работещи) маркетинг отдели са съставени от поне 5 различни специалиста, които да обхващат цялото поле на маркетинга. А понякога и много повече.

Малките и средни компании просто не могат да си позволят такъв щат и затова единственият изход за тях са маркетинг консултантите от външни агенции.

 

Понякога и голямите компании, с развити маркетингови отдели ползват външни консултанти. Защо правят това?

Специалистите във външна маркетингова агенция обичайно имат две предимства – имат много, много по-голям професионален опит, от стандартен маркетинг отдел. И второ – имат много по-голям опит, в различни браншове и индустрии, което им дава по-широк опит и възглед върху бизнеса.

По-голямият опит, с различни компании, доста често дава и по-голям набор от решения, които са нестандартни и работещи.

Наличието на маркетинг отдел не е в противоречие с външните маркетинг консултанти и в повечето случаи дава добри резултати.

 

Икономически и финансови причини да ползвате маркетинг агенция

В съзнанието на повечето хора маркетинга/рекламата са онези хора, които харчат пари. Да, това е така. Но наличието на квалифициран маркетинг специалист ви дава увереността, че всяка стотинка, от вашия рекламен бюджет отива точно, където и е мястото и работи за вашата компания.

 • Ефективност на рекламния бюджет

Целта на маркетинга е поддръжка на продажбите. И нищо друго. А това не може да се постигне без наличието на опитни маркетинг специалисти. Дори обратното – вашата марка, продукт и компания трудно ще оцеляват в конкурентната борба, без професионалната реакция на маркетинг специалист.

 • Поддръжка на продажбите, чрез ефективни маркетингови инструменти

Работата с поддоставчици на компанията изисква опит на маркетинговият специалист, в подобни проекти. Кои са поддоставчиците – дизайнери, печатници, уебагенции, рекламни агенции, SEO оптимизатори и т.н.

За да знаеш, какво точно е правилно за дадена компания,  в даден проект, ти трябва да си правил много такива проекти. А подобен опит, в повечето случаи, може да има само квалифициран специалист, от маркетинг агенция.

 • Ефективна и полезна оперативна работа

 

Консистентна маркетингова политика

За да бъде успешна и печеливша една компания, в съвременния свят, то тя трябва да има последователна и структурирана (на хартия, не на приказки) маркетинг стратегия, план.

Този план ще ви даде визията, какво, къде, кога трябва да правите в период от една година. Този план маха ТНТМ*-то от вашата компания и я превръща в професионално работеща машина.

Случайността и хаоса в маркетинговите действия никога не водят до добър резултат. Печалбата, парите и ефективността изискват структурирани, от по-рано, действия.

Наличието на план и стратегия означава и ясност във финансите на компанията – вие знаете, отнапред, какво и кога ще изхарчите и това дава спокойствие във финансовото планиране.

Всички тези неща, може да достави само много добър маркетинг специалист, голям и развит маркетинг отдел или маркетинг агенция.

 

Заключение

Преустройството на маркетинг дейностите на една компания отнема много време. Преходът към професионални действия винаги е свързан с добри специалисти, с много опит, в даден професия.

Ефектът от маркетинговите действия, от своя страна, идва след години всекидневна и упорита работа. Малки стъпки, които да дават ефект в бъдещето.

По този причини компаниите трябва бързо и упорито и целенасочено да се променят и в тази дейност могат значително да им помогнат консултантите от маркетинговите агенции, които имат значителен опит в създаването на ефективно работещи компании.

 

*ТНТМ – Техническо и научно творчество на младежта. Синоним за хаотични и непрофесионални решения.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing