видеомаркетинг
Как да употребяваме видео маркетинга ?

16.10.2020

В различни статии пояснихме много важни детайли за видеомаркетинга, с които да се съобразявате, когато го създавате. Сега идва ред на пояснението, как да употребяваме крайния продукт на видео маркетинга? Какво ни е необходимо, за да може да прилагаме успешно видеото, в маркетинговите си дейности.

Същност и детайли
  • Маркетингов план
  • Умела употреба на каналите за разпространение
  • Непрекъснатост на усилията за стабилен ефект

За да постигнете успех в маркетирането на продукта си, чрез видеомаркетинг, не ви трябват много неща, но с хаотично приложение няма да постигнете много. Видеомаркетингът е инструмент, като всички останали, в арсенала на маркетинговите дейности – реклама, PR, като просто изразните средства са други.

Маркетингов план

Всяка една дейност в маркетинга трябва да стои в квадратче, в екселска таблица. Всичко друго е хаос и случаен ефект. Спрямо големината и изискванията на компанията тя трябва да има сложен или прост план, но какъвто и да е той е задължително да съществува. Така ще знаете, какво ще направите, в какъв срок и колко ще бъде бюджета ви за това. Улеснява и компанията, улеснява и маркетьорите в нея.

Употреба на каналите за разпространение

Често маркетинговите отдели или голями и малки началници гонят импресии, CTR и всякакви други формални показатели. Нека уточним едно – маркетингът има формални показатели, които да ви ориентират за посоката, но той е предимно философия и възглед за икономиката, потребителите и продукта и затова не трябва да разчитаме само на показатели за отчета си а да мислим, какво привлича и отблъсква потребителите. Няма инструмент или показател, който да е панацея, затова гледайте на картината общо, експериментирайте с различни канали, обменяйте информация с колеги и подбирайте най-ефективните канали за вас. Не е драма, ако ги сбъркате, но е драма, ако не ги коригирате и подбирате или ги употребявате по грешен начин и дразните потребителите.

Непрекъснатост на усилията

Тук влизат в сила общите неща, които са валидни за всяка реклама или PR и изобщо за маркетинга – трябва да имате планирана, премислена и непрекъсната кампания, през цялата година. Ако мислите, че е възможно да постигнете ефект само с един клип или една статия или каквато и да е друга дейност – това не е така.

Необходими са дългосрочни усилия, за период от 3-5 години, за да имате ефект върху бранда, продукта и продажбите ви. Ако някой ви обещае бърз ефект – поискайте му обяснение, как ще го постигне и защо смята така и преценете сами отговора му.

Заключение

Видеомаркетингът не е вълшебно копче, но е ефективен инструмент и така ще бъде в следващите години. Успехът му е гарантиран само ако спазвате дадени правила и го употребявате по правилния начин. Можете да забивате пирони с флекс или с микроскоп, но не е сигурно, какъв ефект ще получите, а и ще ви излезе скъпо. Същото е и с видеомаркетинга – ако се ползва умно, той носи много полза и продажби.

Ако имате питания или нужда от консултация ще ми бъде приятно да ви помогна да се ориентирате, в тази интересна материя.

 

Евгений Петров,

CEO, Ред Лемън Маркетинг