спам
Имейл маркетинг за хотелиери. Има ли смисъл?

06.01.2022

Хотелиерският бизнес преживява трудни времена и затова всеки инструмент, който би могъл да увеличи продажбите е добре дошъл. Много компании ползват така нареченият „имейл маркетинг“, който е една евтина и достъпна услуга, с надеждата, че той ще увеличи продажбите им и в това число са множество хотели, почивни станции, къмпинги, винарни и всякакви комплекси и бизнеси свързани с туризма. Целта на тази статия е да развее мъглата и заблужденията, покрай темата, наречена имейл маркетинг.

 

Същност на имейл маркетинга

Нека първо да кажем, че подобен маркетинг не съществува, а терминът е измислен, от някой напорист и начинаещ маркетолог, в напън за нови, модерни и продаваеми думички. В същността си имейл маркетингът е комуникация със съществуващите клиенти на компанията и потенциални такива, които са изявили желание да бъдат включени в листите за получаване на информация по пощата. Всичко друго се нарича спам.

 

Смисъл на комуникацията и трябва ли да я има

Да, компаниите все по-тясно комуникират със своите клиенти и симпатизанти и това определено носи точки за техните продажби. Аз самия съм абониран за мейлите на десетки компании или продукти, които ме интересуват и са ми симпатични и понякога си купувам различни неща от тях.

 

Защо спамът е безсмислен?

  1. Спам филтрите на всички мейл агенти стават все по-добри и по-добри. Веднъж маркиран получател, като спам, той винаги отива в кошчето. Всеки има уеб базиран мейл, който се ползва за регистрации и е публичен и аз също имам такъв. Даже и в него все по-рядко и по-рядко получавам спам, защото филтърът работи отлично и десетки и стотици електронни съобщения отиват в кошчето, без изобщо да ги видя. Така какафонията от оферти за чорапи и атомни бомби ме подминава директно.

Отделно служебният ми мейл е регистриран в КЗП и нещастния спамер може да получи 5000 лева глоба, просто ей така, защото не знае закона, а аз с удоволствие рапортувам в комисията редките случаи, които прогресивно намаляват. Все пак глобата учи.

  1. Маркетингова гледна точка. От камбанарията на маркетинга се вижда, че спамът може да раздразни хората и много, много рядко да продаде нещо. Да, компаниите, които се наричат „дигитални агенции“ и които предлагат евтини спам услуги ще ви убеждават, че „имейл маркетингът“ е много ефективен и ще ви донесе огромни пари, но това не е така.
  2. Евтина услуга. Спамът е е евтина услуга. Компаниите, които предлагат спам услуги ще ви я продадът за 30, 50 или 60 лева. Колко често в живота си сте виждали нещо евтино, което да ви направи богати? Точно така – николко.

 

Какво да правят собствениците на хотели и други бизнеси, свързани с туризма?

Лесни пътища в маркетинга и продажбите няма, а евтини и честно казано и не много коректни методи, като спама не са вълшебния ключ, който ще спаси сезона и ще напълни хотела ви. Ключът към успешните продажби са развитие на вашия продукт и бранд, в последователните и дългогодишни усилия на отделите за продажби и маркетинг.

 

Повече за маркетинга в туризма можете да прочетете тук.

Повече за маркетинга в хотелиерския бизнес можете да прочетете тук.

Ако имате някакви въпроси, свързани с развитието на вашите маркетингови дейности, то нашият екип с удоволствие ще ви консултира и ще отговори на тях.