реклама
Дигитална реклама 2019. Резултати от проучването на IAB Europe.

07.06.2020

Тези дни излезе проучването на IAB Europe за дигиталната реклама и резултатите от него не могат да ни изненадат – ръста на дигиталната реклама, както и се очакваше е значителен.

Тенденцията е от достатъчно дълго време, така че просто потвърдихме прогнозите от миналата година. Средноевропейският ръст е 12,3%, като дигиталната реклама достига обем от 64 милиарда евро.  От 2006 година насам пазарът добавя средно по 4 милиарда евро на година.

реклама

 

Какво се случва в България?

България е добавила 18% увеличение, спрямо 2018 година. Компаниите инвестират все повече в дигитална реклама и видео, което се доказва уверено, като по-полезно и по-ефективно от стандартната реклама.

По-важното е, че дигиталната реклама, в повечето случаи позволява да се проследи резултата от нея, с по-голяма сигурност от класическата такава.

 

Видео маркетинг

Видеото отбелязва скок от 36 до 40% на някои пазари, спрямо 2018 година, като общия дял е 10% от общо 64-те милиарда евро. Това е огромен ръст, спрямо другите видове дигитална реклама и всички можем да видим все повече видеа и в YouTube,  Facebook и в другите социални мрежи.

видео маркетинг

Как ще се развиват нещата през 2020?

IAB Europe дават прогноза за намаление на дигиталната реклама с 5,5% за 2020 година. Аз мисля съвсем иначе и моята прогноза е за ръст на дигиталната реклама в България.

През тази година епидемията от коронавирус и очакваната рецесия промениха всички очаквания и прогнози на компаниите. В рецесия винаги се случва едно и също нещо – компаниите орязват разходите си за маркетинг.

Това означава, че на маркетинговите отдели ще се наложи да бъдат по-умни и да постигат същите и по-добри резултати, с по-малко бюджет.

Това означава само едно нещо – нови и по-ефективни канали за реклама.

И тъй като видеото в YouTube и в социалните мрежи тепърва започва да се използва в България, то можем спокойно да прогнозираме неговото рязко увеличение.

Също така рязко ще се пренасочат и бюджетите, от стандартната реклама, изобщо към всички дигитални канали. Кризата ще стимулира този подход. При някои това ще даде ефект, при други – не, но пък и не е задължително всички да излезнат по-богати от рецесията.

Ако имате необходимост да промените и адаптирате маркетинговата си стратегия, Red Lemon Marketing е вашият партньор в промяната. Ще ни бъде приятно да ви консултираме по тези и други маркетингови въпроси.

Повече за видео маркетинг можете да прочетете тук.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing