корпоративно видео
Корпоративно видео – цели и идеология. Баланс между цена и бързина.

11.09.2021

В миналата статия, в която говорихме за корпоративно видео се спрях, кратко и по същество, на въпросите, защо трябва да се прави и колко струва корпоративното видео.

Проблемът е, че винаги трябва да се пази баланс между желанията, които има компанията, ползата за клиента, което ще донесе видеото и количеството, което трябва да произведе компанията, годишно. Затова ще подредя логически най-важните елементи, които трябва да имате предвид, когато произвеждате корпоративно видео. Балансът между тях ще ви доведе до подходящи разходи за производството на клиповете.

Цели на корпоративното видео

Преди да произведем, каквото и да било трябва да си отговорим на следните въпроси:

  • За какви цели ще го използваме?
  • Колко време то ще ни служи?
  • Къде ще го публикуваме?

От тук и много лесно можем да определим, в каква категория да стои точно определен видео клип, който искаме да произведем. Ако той е имиджов и ще го ползвате дълги години – добре, можете да похарчите и 50 000 евро.

Ако той е за социалните мрежи или реклама за YouTube, която ще се ползва половин година или по-малко – то е добре бюджетът да бъде минимален. Подобни типове реклама трябва да се сменят много бързо, защото или омръзват на хората (и вашата компания почва да им досажда) или може да не са удачни и да не се харесват на публиката. И това се случва.

 

Идеология на корпоративното видео

Трябва да изберете, какво искате да внушите на хората, с вашето корпоративно видео – искате да създадете добро впечатление за бранда или да пуснете кратка 8 секундна реклама или просто да донесете някаква информация до тяхното сведение. Има още много варианти.

Във всеки случай баналните, всекидневни неща, които имате да им съобщавате (информация за продукт, информация за употреба на продукт, упътване за продукт и т.н.) няма нужда да бъдат префърцунени, епични и скъпи.

Огромни и богати компании всекидневно печатат на килограм видеа, които са съвсем обикновени, но те вършат работата, за която са създадени – носят някаква информация на клиента.

В този аспект определянето на идеологията на корпоративното ви видео ще ви помогне да си изясните и бюджета, който искате да похарчите за него.

 

Баланс между цена, бързина и количество

Съвременният потребител е претрупан от много и бързосменяща се информация. Той е разглезен максимално от информацията, която е около него.

Ако произвеждате по 1 клип годишно, то няма да впечатлите никой – това просто означава, че маркетингът ви не работи. Компаниите са притиснати да дават все повече и повече информация на потребителите си и тя да бъде интересна и забавна. Забавна имам предвид да е във вид на видео, а не картинка или текст, макар че текста винаги ще запазва позициите си.

Съгласете се, че е много досадно и неинформативно, когато строителна компания ви сервира някаква картинка или текст, за някакъв проект, който иска вие да купите, но не ви показва никакво видео, което да ви създаде представа за сградата, района и т.н. Този проект струва милиони и милиони, но компанията не се старае да направи нещо интересно и информативно. Ето това е учебникарски пример за ползата от видеото.

Тоест една компания трябва, в зависимост от продукта си да произвежда поне десетина клипа годишно. Казвам поне.

Бързината, с която се произвеждат тези клипове трябва също да е голяма, за да се свият разходите за екип и снимки.

Ето това е балансът, който трябва да пазите, между бързина, количество и цена. Няма как да получите всичко и евтино, но е възможно да постигнете някакво равновесие и добра цена, за вашия маркетингов бюджет.

 

Заключение

Всички тези изводи сме направили в дългогодишната работа с корпоративни клиенти, които са искали едно или друго корпоративно видео. В Ред Лемън винаги сме се старали да намерим точно този баланс, който описахме, за да може клиентите ни да получават корпоративно видео, на ефективна и постижима за тях цена.

Ако след тези статия имате още въпроси, то ще ни бъде приятно да обсъдим вашите проекти и желания, за производство на корпоративно видео.

 

Евгений Петров,

СЕО, Ред Лемън Маркетинг