видеоспециалистите
Видеореклама и видеоспециалистите, които я създават. Част 2.

16.06.2021

В първата част разгледахме компонентите на видеорекламата, които е необходимо да знаете, за да създадете ефективната и работеща реклама. Вече имате познанието и идеята, какво да държите в главата си, но сега ще разгледаме видеоспециалистите и познанията, които са необходими.

 

Компоненти
  • Видеозаснемане
  • Маркетингова работа
  • Работа по монтажа на видеото

 

Видеозаснемане

Тук се необходими няколко тясноспециализирани специалиста и по точно:

 

Пилот на дрон/оператор. Въздушните снимки и видео от дрон вече е тренд и това е лесно обяснимо – погледа от горе е интересен за потребителите. Това ви гарантира, че хората ще задържат погледа си върху вашето видео и ще му обърнат внимание. Да и малко грандиозност никога не вреди…

При някои дронове може да има отделно пилот на дрон, друг пилот, който управлява чрез FPV очила и отделно оператор, който снима. А може един човек да върши всичко – зависи от машината и бюджета ви. В 99% от случаите можете да минете с един Mavic 2 Pro.

Оператор наземна камера. Тук случаите могат да бъдат изключително много, защото техниката за снимки варира според това какво се снима, къде и т.н. Тези неща струват скъпо и особено добър оператор, който знае, какво се прави.

Осветител. Доброто осветление е изключително важно за вашия клип. Не подценявайте тази позиция а ако намерите оператор, който разбира от осветление ще спестите малко пари.

Тези три позиции закриват вашите нужди при снимките. Ако имате човек, който да може да направи и трите – не пестете пари за него. Това е ценна придобивка за всяка компания.

Звук. Звук на прилично ниво може да осигурите, чрез някое от новите и достатъчно добри джаджи от рода на RODE Wirless GO, които в повечето случаи са ви достатъчни.

Маркетингова работа

Както и във всяка една дейност на компанията, така и тук ще ви трябва маркетолог. Трябва да имате концепция, защо правите един клип, а не просто да го направите. Трябва да знаете към кого е насочен този клип, за да бъде той ефективен. Трябва да имате кой да ви напише текстовете, които да обърнат внимание върху видеорекламата ви.

Отделно при заснемането на клип маркетинговият специалист ще изпълнява ролята на режисьор и мениджър на проекта, за да може да се заснемат всички кадри, които ви трябват.

 

Монтажист и специалист по цветови корекции

Добрите монтажисти са рядкост, но още по-редки са специалистите по корекции на цвета. При монтажа се осъществяват идеите ви за клипа а цветовите корекции придават страхотния изглед на картината. Това, което ще завладее публиката.

 

Обобщение

Даже да пропускам нещо, то то не е съществено. При производство на специфични клипове, примерно за уебсайта ви или за YouTube, спокойно можете да наемете човек, който съчетава в себе си няколко от изложените по-горе позиции. Там не ви трябва телевизионно качество, което струва 20-30-50 хиляди.

Все пак имайте предвид – бюджета на видеорекламата ви трябва да съвпада с изикванията към клипа. Там, където можете да минете с по-малък бюджет и където това даже е необходимо (Хайнекен понякога снимат реклами и с телефон) можете да ползвате и по-малък екип. Ако бюджетът ви е от порядъка на „огромен“, то не е проблем да се намерят най-добрите професионалисти на тази планета. Затова трябва да се знаят спецификите на аудиторията ви, бюджета, предназначението и броя на видеоклиповете, които ще произведете през годината. Така ще получите ефективна цена, при оптимално качество.