корпоративно
Какво е Видеомаркетинг?

20.11.2020

Дефиницията на понятието „видеомаркетинг“ не е комплексна и се свежда до използването на видео за промотиране на вашия продукт, услуга, бранд, обект, компания. Компаниите широко използват видеото в своите маркетингови стратегии, за да се налагат на пазара и конкурентите.

Маркетинг и видеомаркетинг

Наред с другите инструменти на маркетинга (текст, снимки и т.н.) видео маркетинга все повече се налага, като ефективно оръжие във вашата рекламна политика. Развитието на технологиите и тяхното поевтиняване дава реални възможности на компаниите да произвеждат видео в голямо количество и на ефективна цена.

Производство на видео

Вече всеки може да закупи камера и дрон, които заснемат в 4К резолюция и да произведе видео, да го монтира, да направи цветови корекции и да го използва в своята маркетингова дейност. Тънкият момент е, че както и при другите маркетингови инструменти и тук е необходимо да имате специфични умения, които се придобиват десетилетия:

  • Планиране, създаване и насоченост на видеото – умения в маркетинга, рекламата и продуктовия мениджмънт.
  • Заснемане с наземни камери – умения в операторската професия, осветление, наличност на подходяща техника.
  • Заснемане с дрон, въздушни снимки – умения и опит в пилотажа на дронове.
  • Монтаж на видео – умения за работа със специализирани програми (Adobe Premier, AfterEffects, DaVinciResolve или други).
  • Цветови корекции – виж горните програми.
Видове видео за вашата компания

Една маркетингова кампания може да включва много и различни типове видеомаркетинг – видео реклама, която е различна, в зависимост от канала на употреба (YouTube, телевизия, социални мрежи и т.н.), продуктово видео, обяснителни видеа, видео с ваши клиенти, PR видео, видео добри практики, видео обучения и още много подобни.

Предимство на видеото

Видеото е много по-лесно за възприемане, от четенето на текст. Това означава, че то винаги ще има по-голям успех от текста. Също така то предава, бързо и лесно, много повече информация, отколкото текст или снимка. Това обрича видеото на успех, без да измества напълно текста и снимките, като ги използва за допълнение и обяснение.

Когато една компания напише PR текст то в повечето случаи едва ли някой го чете – в днешно време в маркетинга ситуацията е, че „всички пишат, никой не чете“. Така че, използвайки видео вие ще счупите шаблона и ще получите конкурентно предимство.

Видео и SEO

Видеотомаркетингът е златна мина за SEO оптимизацията на сайтовете. Изследванията показват, че видеото привлича 300% повече трафик и е 57 пъти по-вероятно сайтът ад се класира на първа страница на Гугъл.

В безжалостната и високотехнологична борба, между компаниите, за класиране на първите места, това е отличен и постижим (за малките и средни компании) начин да се преборят с конкурентите, които имат много високи финансови възможности.

Видео маркетинг кампания

Как да разработите своята стратегия за употреба на видеото? Както и всичко друго в маркетинга – трябва да имате писмен, ясен и премислен маркетингов план. Иначе нещата няма да ви се получат особено.

Ако строите къща и днес работите по третия етаж, утре сте в мазето и после слагате плочки в банята, преди да са готови стените сигурно къщата ви няма да се получи особено добра, ако изобщо се получи. Това важи с пълна сила и за маркетинга на компанията ви.

Заключение

Състоянието на световната икономика не е особено блестящо а политиките на държавите продължават да са рестриктивни поради пандемията и всичко това не допринася за доброто представяне на компаниите. В този момент конкуренцията се изостря все повече, инструментите на маркетинга стават все по-технологични и все по-сложни. И колкото по-рано започнете да ги изучавате, прилагате и разчитате на тях, толкова по-бързо ще получите предимство пред конкурентите си.

Повече за видеомаркетинга можете да прочетете тук.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing