видеомаркетинг
Видеомаркетинг. Какво е необходимо, за успех на корпоративното видео?

06.11.2019

Напоследък много се говори за видеомаркетинг и корпоративно видео, но специалистите и клиентите имат различни понятия за процеса по създаването на успешно, корпоративно видео.

Нека да разгледаме нещата на разбираем език и да помогнем на потребителите да се ориентират в материята на корпоративното видео.

 

Необходимост от корпоративно видео и видеомаркетинг. Въведение в темата.

Необходимостта от корпоративно видео вече е аксиома – масовата му употреба, от малки и средни компании, в развития свят, вече е стандарт. От какво е обусловен успехът на корпоративното видео?

  • леснота на възприятието – видеото се възприема по-лесно и въздейства повече от текста
  • развитие на техниката – вече всеки може да си купи камера/дрон в 4К и да снима
  • развитие на YouTube, социалки и подобни платформи, в което това видео се гледа
  • SEO оптимизацията и Гугъл обичат видеото на сайта ви

По-подробна статия за причините за развитие на видеомаркетинга можете да прочетете тук.

 

Успех на корпоративното видео – Планиране и кампания.

Много често, хората подценяват някои аспекти на дадени инструменти (примерно листовки, брошури и други POS материали) и мислят, че те се правят лесно. Да, те могат да се направят лесно, но ефективността им ще е околонулева.

Когато създавате корпоративно видео то трябва да сте наясно защо го правите, къде ще го използвате, към каква целева група и в какви кампании. Видеото (видеомаркетингът) е просто един от инструментите на вашите маркетьори и то трябва да се вписва хомогенно и хармонично във вашата кампания.

 

Успех на корпоративното видео – Същност и история.

Смисълът на корпоративното видео и вашият видеомаркетинг, независимо какъв е той, е да се прави бързо, в големи количества и да носи полза на потребителите. Животът показва, че компаниите (магазини, електронни магазини, хлебарници, бирени заводи и какво ли още не) щамповат видео в огромни размери. Това трябва да правите и вие – бързо, евтино и ефективно производство на видеосъдържание, полезно за потребителите.

 

Успех на корпоративното видео – Психология на потребителите.

Новите поколения, които започват да купуват продукти и услуги имат съвсем различна психология и възприятие от по-старите. Те не гледат телевизия, предпочитат естествено съдържание (а не напудрена елементарна пропаганда от рекламата) и най-важното – поемат информация бързо и в големи размери.

 

Успех на корпоративното видео – Послания и отношение.

Откритите, нахални рекламни послания, от типа „Ние сме страхотни“, „Най-голямата компания в България“, „лидери на пазара“ и т.н. вече просто не работят. Хората разшифроват това, като елементарна манипулация и я отхвърлят.

Вие трябва да разказвате интересни истории, да показвате отношение и това, трябва да е в постоянно темпо.

Тези обстоятелства директно отхвърлят създаването на един клип за 5 години и превръщат видеомаркетинга и корпоративното видео просто в поточен процес, подобен на създаването на PR съдържние.

 

Успех на корпоративното видео – Маркетинг специалист.

Тук нещата са идентични със създаването на всякакво друго съдържание. Ако нямате маркетингов специалист, който да прецени продуктите ви, да създаде „история“ за видеото, то екипът, който сте наели да снима, ще заснеме, каквото той прецени, а не каквото ви е нужно.

Можете и вие да поемете ролята на маркетингов специалист, което се случва и в момента, но теглейки чертата на ефективността и похарчените пари, ще видите, че не сте достатъчно компетентен за тази работа.

Свързващото звено, между вашите идеи, снимачния екип, монтажа и крайния продукт е човекът, който може отстрани и професионално да прецени как да вмести всичко това в една история.

 

Успех на корпоративното видео – Вид заснемане и монтаж.

Едно успешно корпоративно видео и вашият видеомаркетинг трябва да съдържа в себе си въздушни снимки. Те са най-новият и въздействащ на потребителите стил. То трябва да е направено с цел и стратегия от маркетингов специалист, то трябва да е бързо, на приемлива цена и ефективно. И в голями количества.

Това изключва директно директно старомодните и скъпи телевизионни екипи и дейци. Те са незаменими при производството на телевизионна реклама, но в дебрите на интернет са абсолютно безпомощни. Цената им на работа, която е огромна е определена от стила, на който са свикнали – телевизия и телевизионни реклами. А точките, която досега споменахме в статията – бързина, ниска цена, голям обем, гъвкавост и маркетингови специалисти, които ви разбират, ги изключват от тази сфера.

Трябват ви различни професионалисти – такива, които да разкажат история, да определят потребителите, да намерят мястото на клипа във вашата цялостна политика. Изразните средства – заснемане, монтаж и какво ли още не са второстепенни, и без смисъл и съдържание са безполезна и скъпоструваща екстра, която няма да ви се върне като пари.

 

Заключение

Напоследък забелязвам компании, като Хайнекен и много други мастодонти, с милиардни рекламни бюджети да правят видеомаркетинг на телефон, да го монтират пак на телефон и да го пускат в социалните мрежи. Това трябва да ни накара да се замислим, защо правят така?

Отговорът е прост – психологията на новите поколения потребители изисква и поставя посланието/историята на първо място, пред външния вид. Няма нужда да изобретявате топлата вода – просто дръжте в главата си тази подробност и вашето корпоративно видео ще има успех, независимо какво е то – реклама, обучение или каквото там ви трябва.

 

Нашият екип ще се радва, ако може да ви помогне в този специализиран избор и да създаде за вас повече полезно и ефективно видеосъдържание.

Кратко, рекламно видео, създадено за реклама в YouTube: