рецесия
Рецесия 2020. Възможности на видеомаркетинга.

19.03.2020

Точно преди три седмици не си представях, че ще пиша подобна статия, но Световната рецесия е вече тук и маркетинга трябва да се преустройва изключително бързо, за да помогне на компаниите да отговорят на предизвикателствата на новите реалности.

Какво ще се случи с компаниите в България?

Всички си спомняте рецесията от 2008 година, която не се отрази добре на целия бизнес в страната. Това, което ни очаква сега има потенциала да е по-трудно. Компаниите ще трябва да се доказват в ситуация на дълбока рецесия и много от тях ще фалират, други ще загубят пазарен дял, но има и много такива, които ще спечелят.

Маркетингови бюджети на компаниите.

Първото, което се случва в ситуация на рецесия е компаниите да свият рекламните си бюджети, да съкратят механично маркетингови дейности и да започнат да харчат пари по-умно и целенасочено.

Това, по принцип, е правилно. Всяка компания трябва да преразгледа маркетинговите си планове, да помисли как да изтъкне силните страни на продукта си и как ще се бори с конкурентите.

Видеомаркетинг в България.

Това е една сфера, която много малко се използва в България. Да, текстова реклама в Google пускат всички и тя, за някои продукти, може да бъде доста скъпа, но видеорекламата в YouTube се използва само от няколко компании (за доставка на храна и онлайн залагания) и това е едно поле, което дава възможност да изпъкнеш пред конкурентите.

И от статистиката виждаме, че в световен мащаб видеото ще остане един от най-важните инструменти на вашия маркетинг отдел.

Типове видео за вашия маркетинг.

Много е важно да знаете, какви възможности за видеомаркетинг може да използва вашата компания.

  • Видео влог.
  • Showcase видео (истории за вашият ресторант/магазин/компания и т.н.).
  • Видео промоции на ваши продукти.
  • Видео истории (видеоинтервюта с вашата история, на вашата компания) за да ангажирате клиента емоционално с вашата компания.
  • Видеоинтервюта и Добри практики с ваши клиенти, за да създадете у потенциалните клиенти доверие към вас.
  • Обучителни видеа за вашите продукти.

 

Всичко това е комуникация с вашите клиенти. Всяка комуникация помага задържането на клиентите, създаването на доверие към вас и вашите продукти и не на последно място – създаването на лоялни клиенти, които продават и препоръчват вашите продукти.

видеомаркетинг

Както виждате и на графиката, много компании отговарят, че новите стратегии за продажби и маркетинг включват в себе си видео маркетинг (41%). Явно компаниите ще търсят и пробват всички възможни начини да направят маркетинговото си поведение по-ефективно.

Стойност на видео маркетинга.

В България стойността на видеомаркетинга е важна. За средните и малките компании огромни бюджети за снимки и продукция просто са фантастика. Не можете да наемете телевизионни и кинаджийски екипи и да им плащате по 50 бона за клип.

Друго, което е важно във видеомаркетинга е клиповете, които произвежда компанията да са много и да се сменят, за да не омръзне съдържанието на хората и да предизвика негативна реакция на потребителите.

Това поставя изискване видео маркетинга да бъде евтин, с бърза реакция и бързо време за реализация на продукцията. Вие трябва да можете да произведете (и заплатите) 8-10 клипа годишно, за да бъде ефективна кампанията ви.

И да, това е възможно. Ние го правим.

Произвеждаме клипове за YouTube, за сайтове и други онлайн нужди бързо и на ефективна цена. Да, това не е продукция на Междузвездни войни, но тя и не е необходима за вашите цели. Можем да правим и скъпа, ужасно скъпа продукция, но не това е необходимо сега на компаниите. Те се нуждаят от комуникация с клиента. И то спешно.

Цената, на която произвеждаме продукция е същата, на която ще си купите PR статия, в някое добро издание и мисля, че това отговаря на възможностите на много компании.

Можете да видите някои от нашите реклами, за YouTube и тук. А повече за успеха на корпоративното видео тук.

Заключение.

Предстоящата рецесия е предизвикателство и за маркетинговите специалисти и за компаниите, за които те работят. Но съм убеден, че разумното и умно маркетингово планиране може да помогне на компаниите не само да преодолеят кризата, но и да завладеят нови пазарни дялове от своите конкуренти. Защото не всички ще реагират бързо.