Маркетинг агенция – специалисти и специалности

09.02.2022

Хората често бъркат ролята на маркетинг агенцията или маркетинг отдела на компанията, бъркат и ролята и специалността на хората, които работят там. Поради тази причина реших да организирам един бърз ликбез, в който да си обясним всички тези неща, така че компаниите да се ориентират лесно, в специалистите, които им трябват.

 

Основни маркетинг специалисти

Продуктов мениджър – координира цялата дейност, около продуктите, които управлява. Участва в консултациите по ценообразуването и наблюдава жизнения цикъл на продуктите. Работи с другите колеги от маркетинговия отдел по всички дейности около продукта. Участва в маркетинговото планиране, под ръководството на Маркетинговия директор.

Специалист реклама. Това е човекът, който се занимава с всички рекламни дейности на компанията. Може да са няколко, в зависимост от големината и бюджетите. Има специалисти които се занимават с онлайн рекламни дейности и такива, които се занимават с офлайн рекламата. Те поддържат контактите със специализираните поддоставчици – дизайнери, създатели на видео, рекламни агенции  и т.н.

Специалист PR. Това се хората, които отговарят за всички PR дейности. По-бедните компании натоварват тези специалсти и с отговорностите на рекламисти (или обратното), но това си е само за тяхна сметка – това са различни профили и различни хора.

Специалист Социални мрежи. Това е отделен вид специалисти, които имат познания в социалките и които, освен това, са и добри списуватели на текстове. Те могат да се водят в PR отдела на компанията или агенцията.

Copywrither. Текстописането обикновено се поема от PR специалистите, които се занимават с текстовете, но все пак отделна позиция за копирайтър е характерна за голямите компании.

Рисърчър. Или специалист по пазарни изследвания – това е високоспециализирана професия, от която лично аз нищо не разбирам. Това не е като да дадеш листче на секретарката и да и поръчаш пазарно изследване. Тези хора са със специфично образование и изучени много дебели книги по специалността, затова и пазарните изследвания струват куп пари. Специалистите по пазарни изследвания са важен компонент, който може да ви достави верни данни или грешни данни и така да вземете вярно или грешно решение за много пари. Тези специалисти не извършват изследванията сами – те поддържат контактите и проектите, които вашата компания осъществява с агенциите по пазарни изследвания, които имат потенциала за фокус групи, допитвания и т.н. Скъпа работа – не се захващайте….

Маркетинг директор. Това е човекът, който координира, наблюдава и отговаря за целия маркетингов отдел на компанията. Еквивалентно е на Маркетинг мениджър. Не пускайте обява за работа, за маркетинг мениджър, ако нямате цял отдел, който той да управлява. Добрият Маркетинг директор, който има опит струва около 4-5 хиляди месечно и това е нето цена. Опитът струва пари и това не зависи от вашите желания – просто светът е такъв.

Отговорност на Маркетинг директора е да съставя и представя на ръководството Маркетинг план на компанията, като за тази цел трябва наистина да има голям опит и познания в много области.

 

Външни или вътрешни контрагенти на маркетинга

Уеб- дизайнери, принт-дизайнери. Ако мислите да връчите дейностите по дизайн на вашия маркетинг специалист, то много сте се объркали. Дизайнерите са едно съвсем друго братство и даже и да мога да се оправям със Фотошоп, то моя мозък и този на дизайнера работят по различен начин и с различни таланти. Отделно от това дизайнерите, които се занимават с уебдизайн и с бранд или принт са много и много различни. Ако си мислите, че дизайна опира до работа с Canvas, Photoshop или нещо друго, то това не е така. Дизайнът е талант.

Реших да го уточня, понеже много компании се опитват да пробутат дизайн отговорности на маркетинговите специалисти, белким спестят някой лев. Имам лоша новина за вас – няма да спестите нищо, само ще ви се смеят на дизайните.

SEO специалист. Това не е маркетинг специалност, колкото и да ви се иска. Това са високоспециализирани софтуеристи, които работят в екип с маркетьорите за най-важната част от SEO оптимизацията – оптимизацията на кода.

Специалисти Google Ads,  GTM, YouTube и други рекламни платформи. Аха, помислихте си, че поне това можете да бутнете на вашия маркетинг специалист-дизайнер-фотошопър-видеооператор и т.н.? Грешка. Затова и рекламата ви в Google Ads е толкова ефективна (точно обратното).

Уеб агенции. Те създават сайта ви, те поддържат сайта ви и с тях работят вашите маркетинг специалисти.

Рисърч агенции. Фокус групи, пазарни проучвания и всичко такова, за което само те имат капацитет и възможности.

 

Видео маркетинг

От 3-4 години видеомаркетингът е в тренд – в крайна сметка видеото е по-интересно и забавно от снимките и текста и това ще остане така още дълго. Компаниите осъзнават това и все по-често виждам обяви за маркетингови специалисти, които да снимат, да монтират, да оцветяват и да пазаруват понички, за щедрата заплата от хиляда и пестин лева…

Трябва да ви разочаровам, видеото се създава от други специалисти, които също учат цял живот, а те са:

  • видеооператор на наземна камера
  • осветител
  • озвучител
  • пилот на дрон. сертифициран (глобата е до 10 000 лева)
  • монтажист
  • специалист по color grading & colorist (color correction)

Това са абсолютно минималните хора, за да направите прилично видео, от което да не ви се смее половин България или половината свят. Вече и това е възможно.

 

Заключение

Все пак статията не е учебник по маркетинг и затова няма да я превръщаме в том от 500 страници. Повече за това, защо маркетинг специалистите НЕ СА търговци можете да прочетете тук.