Боровец
Маркетинг за хотелиери

03.07.2020

Маркетинг за хотелиери – тук важат всички основни неща, които уточнихме в предшната статия. Но хотелиерският бизнес е един от най-пострадалите от кризата, затова ми се иска да вляза в малко повече подробности, които да помогнат на българските предприемачи в тази индустрия.

 

Основни проблеми на хотелиерския бизнес

Ще подредя основните проблеми, които се намират в полето на маркетинга:

  • Невидимост на хотела онлайн
  • Липса на информация за условията
  • Липса на информация за региона/селището, където се намират
  • Липса на информация за всички услуги, предлагани от хотела
  • Малък кръг от допълнителни услуги/забавления
  • Честа липса на допълнителна стойност от престоя в хотела
  • Липса на внимание, към дребните детайли на маркетинга, насочени към удобството на клиента.
Първият и основен проблем е невидимостта на даден хотел, верига хотели, хотелски комплекс или всичко свързано с това, в онлайн пространството. Все още намираме отлични места за почивка, не през мрежата, а най-вече, чрез препоръки на приятели. А защо това е така и допустимо ли е, когато целият свят живее в онлайн пространството?

Не, разбира се. Клиенти има достатъчно, за всеки хотел и за всеки вкус, но просто хотелиерите не умеят да достигат до тях. И не полагат и особени усилия, в тази насока, от което губят маса пари.

Липса на информация за условията.  Това е често срещан проблем, който не помага на посетителите на сайта на даден хотел, да вземат решение за неговото посещение. Хотелите слагат няколко снимки и смятат, че с това работата им е приключена. Съвсем не е така – могат да се направят куп неща, които да подпомогнат положителното решение на клиента, вместо той да ходи при конкурентите и да оставя парите си при тях.
Липса на информация за селището, в което се намира хотела. Какво интересно има в местността, къде може да се отиде, видео за тези места, статия или разговор с местен туристически гид, който да обясни за тях. Това са все малки неща, които вкарват интерактивност в сайта и показват усилията на хотела, за привлече клиенти. По-голямата осведоменост на клиента подпомага продажбата.
Липса на информация за допълнителните услуги, предлагани от хотела. Явно българските хотелиери смятат, че е достатъчно да сложат легло, шкафче и кръчма и това би трябвало да задоволи всеки турист. И това наистина е било така. В 19 век.

А сега сме в друг век и туристите имат много повече изисквания към смислено прекарване на времето и хотелиерите ще трябва да отговорят на тези желания.

Малък кръг от допълнителни услуги и забавления. Както написах по-горе, кръчмите вече не са достатъчни. Хората искат да покарат колело, да разгледат някаква забележителност, да разучат селището/местността, в която се намират. Да отидат на басейн и още куп неща, които могат да се правят лятото или зимата.
Липса на допълнителна стойност от престоя в хотела. Уважаеми хотелиери….нашата страна е много красива и в нея е пълно с хубави хотели и хубава природа. А също така и наблизо, около страната ни има и други красиви страни с красиви хотели.

Това означава, че вие трябва да се борите с жестока конкуренция, затова ще ви е необходимо да давате на клиентите си някаква добавена стойност, която да ги привлича отново и отново при вас. Това няма да ви струва много пари, а от клиентите си можете да спечелите десетки пъти повече.

Липса на внимание, към удобството на клиента и неговата осведоменост. Почти никъде не се намира инфомация, къде мога да покарам колело около хотела, къде мога да се разходя със семейството в околностите, мога ли да взема кучето си на почивка (ако го имам), къде се паркират гостите на хотела, това струва ли нещо, къде е най-близкият Лунапарк, за децата, коя кръчма и защо препоръчвате на гостите и така нататък и така нататък.

Сигурно има и още неща, но целта на тази статия не е да бъде изчерпателна, но да покаже посоката, в която трябва да работи маркетинга на един хотелски бизнес.

 

Как да оправим всички тези проблеми?

Един, по един, но не е толкова просто, колкото звучи. Иначе маркетинг щеше да се прави по списък.

При всички положения хотелиерите трябва да започнат да отделят много сериозно внимание и сериозен бюджет, за да направят бизнеса си конкурентноспособен и печеливш. При всички положения маркетинговият бюджет, колкото и да е голям, пак ще бъде по-малък от загубите на потенциални клиенти.

 

Заключение

В 21 век бизнесът и изобщо бизнес средата се променя изключително бързо, с темпове, които не са познати в последните десетилетия. Това означава, че и индустриите – хората и компаниите трябва да реагират моментално на всяка промяна. Интернет донесе бързина и информация и компаниите, които ползват тези негови качества винаги ще имат достатъчно клиенти и печалби.

 

Повече статии за маркетинг можете да намерите тук. И тук.

 

Евгений Петров,

СЕО, Red Lemon Marketing