недвижими имоти
Маркетинг за недвижими имоти и строителство. Възможности за компаниите.

18.06.2021

Маркетингът помага на всички видове компании да подобрят своите търговски резултати и мисля, че това е особено актуално за компаниите работещи в сферата на недвижимите имоти, строителството и офис площи.

Често виждам, в Линкедин и Фейсбук постове на компании (строителство, наем, продажби) за продажба или отдаване под наем на сгради, комплекси, апартаменти и т.н., които са оформени, като просто съобщение (за сведения на всички гледащи) и гарнирани със снимка от някаква архитектурна програма. Това няма никакъв ефект.

 

Привличане на вниманието

За да привлечете вниманието на потенциален купувач ви трябват 3 компонента – полезно и интригуващо съобщение, предоставяне на интересна визуална информация и предоставяне на изчерпателни данни за обекта.

Едно стандартно съобщение и компютърно генерирано изображение не носи в себе си никаква полезна или интересна информация, за да предизвика интереса на потенциалните клиенти.

 

Продукт и маркетинг

Целият бизнес, за недвижими имоти, строителство, офис площи и т.н., оперира с милиони и милиони левове. За да вървят гладко продажбите трябва постоянно да се обръща внимание на маркетирането на тези продукти и да се отделят пари за него.

Така продажбите ще получават постоянна подкрепа, а компанията ще се развива гладко и без някакви трусове, като получава и допълнителна известност и доверие в бранда си.

Време и маркетиране на продукти

Маркетинга не е вълшебно копче, което носи резултат утре. Той изисква дълги и последователни усилия, за да носи постоянен ефект. Компаниите в сферата на имотите и строителството трябва да инвестират повече време и ресурс и то по ефективен и модерен начин. Просто да построиш нещо вече не е достатъчно.

 

Маркетингови инструменти

Взимам отново примера със съобщението в Линкедин. Трябват ни няколко компонента, за да продадем изобщо нещо, да не говорим за скъп продукт, като имот:

  • Интригуващо и интересно съобщение
  • Снимки на истинския имот
  • Видео на имота

И трите неща не изискват някакви огромни вложение, а по-скоро време, интерес към работата и мислене.

Отделно от това, когато заведете потенциалния купувач на вашия сайт, то там трябва да го задържате с конкретна и полезна информация.

Без всички тези неща вашето съобщение е загуба на време и пари, защото рекламата в Линкедин не е от най-евтините.

 

Ефективен подход към онлайн потребителя

Новите поколения потребители имат съвсем различен подход към компаниите, покупките и продажбите. Като казвам новите, то това вече са хората от 25 до 35 години, които навлизат или активно са навлезли в живота и професията си и проявяват активност на имотния пазар.

Тяхната психология е съвсем различна и визията им за имоти и компании, от които да купуват, е различна. За да успеете да им продадете нещо трябва да се постараете значително. И да промените визията и изгледа на компанията си, в техните очи.

Затова компаниите трябва да инвестират в следните неща:

  • Доверие и комуникация с клиента
  • Представяне на полезните неща за потенциалните покупатели
  • Комуникиране с модерни средства – видео, видео реклама, продуктово видео

Всичките тези неща изискват не толкова пари, колкото желание за преустройство и промяна на изразните средства и отношения. Е, да и малко вложение в маркетинг – без това няма как да се мине.

Обобщение

Кризата с грипа и затварянето на икономиките завари компаниите абсолютно неподготвени. Да, трендовете за дигитализация съществуваха, но неочакваната криза промени нещата за една нощ. Някои се пренастроиха моментално, други не успяха.

Дигитализация е само един от трендовете и идващите поколения изискват и още неща (комуникация, доверие), които компаниите ще се принудят да им предоставят. Достигането до тези потребители ще се извършва онлайн и по начин, който те харесват и смятат, че е полезен.