зимния туризъм
Маркетинг и продукти в Зимния туризъм, в България

05.01.2023

Общи данни и обстановка

Зимния туризъм в България, а и в Европа, започва да среща сериозни трудности, свързани с глобалното затопляне, а маркетингът трябва да променя негативните тенденции и да помага компаниите да се преустройват към новите реалности.

На 4 януари температурата на метеостанция Юра, в Швейцария, отбеляза рекордна стойност от 18,1 градуса. Същото беше и във Франция и в България. По пистите цъфтят кокичета, а скиорите, разчитащи на сняг отлагат своите ваканции и резервации. Това ще доведе до проблеми в зимния туризъм (свързан със ски спортове) в цяла Европа, а скиорите и туристите ще променят своето потребителско поведение и ще започнат да резервират места само във високопланински курорти, с гарантирана снежна покривка и възможност за каране на ски и други приятни, снежни спортове. Така много зимни курорти ще се изправят пред редица проблеми, които ще трябва да решават, с помощта на маркетинговите си отдели, а борбата с конкуренцията ще отсее значително количество от тях.

Продукти и услуги

Продуктите и услугите са особено важни в Зимния туризъм. Начините за почивка и тяхното ограничение, в зимните курорти са проблем не само в България, но и в много други страни. В листата на продуктите на много курорти присъстват само две главни забавления – каране на ски и ресторанти. Нищо друго.

Това е достатъчно за хората, които обичат сериозно да карат ски. Хотели, които са базирани на минимална дистанция от пистата и предлагат отличен достъп до нея ще останат притегателно место за сериозните скиори. Карал съм на много места в Австрия и Италия, които предлагат точно такъв вид почивка и те имат своята аудитория, стига да има сняг.

Повечето зимни курорти в България също са на този принцип – ти караш ски цял ден и след това ходиш на кръчма, което не е лошо съчетание.

В реалността, в курортите отсядат много туристи, които имат и други интереси, освен тези да карат ски и да практикуват други зимни спортове. Това са семейства, с малки деца, хора, които не могат да карат ски, възрастни хора и други, които трябва да бъдат мотивирани от курортите да оставят парите си с удоволствие и да дойдат пак, защото им е харесало. Тук е важно ръководствата на компаниите и техните маркетингови отдели да прегледат сериозно листата на своите продукти и да вземат решения, как да развиват туризма си занапред. Съвсем сигурно е, че само със ски и кръчми няма да могат да се издържат, в сезон, който се скъсява до два месеца (в България) и ще имат сериозни проблеми с приходите и туристите.

 

Цени и клиентско удовлетворение

България е част от Европейския съюз и цените постепенно се изравняват, благодарение на свободното придвижване и евтините полети. Това има както положителна, така и отрицателна страни. Туристите лесно стигат до нашите курорти и пазарът им се разширява, но също така нашите туристи лесно пътуват и до зимните курорти в Алпите, които са на много по-високо и предлагат много по-голямо разнообразие и качество на пистите.

Аз съм карал ски и в Австрия, Италия, Швейцария и след зимната си почивка често виждам, че цената ми е приблизително същата, каквато бих платил на Банско или Пампорово. А пистите и уредбата им са други. Стотици километри писти, удобен ски-пас, достъп до десетки лифтове и дори до жп линии с един билет – това, което може да намери ски-туристът в Алпите, но не и в България. И когато махнеш предимството на ниските цени и изборът е ясен.

Затова и зимните курорти в България трябва да се ориентират към високите цени (следствие от високите заплати и нарастващото благосъстояние в страната) и към предлагане на разнообразни продукти и най-вече към постигане на такова клиентско удовлетворение, което ще им даде възможност да продават на тези високи цени.

Проблемът, при продуктите и услугите, никога не са високите цени, а недостатъчно добрата услуга (еднообразна и направена набързо) и липсата на разнообразие и скука за туриста. Помислете – вие бихте ли се върнали (отишли) на подобно място?

 

Маркетинг и съвременно планиране

Много често компаниите в България бъркат маркетинга с много други специалности – продажби, дизайн и какво ли още не. Съответно и липсата на профилирани маркетингови специалисти, в туристическата индустрия в страната е катастрофална. Масово се назначават хора, които се занимават с продажби, управление на хотели и какво ли още не.

Това е подход, която гарантира катастрофа за маркетинговите дейности на операторите на зимни курорти и хотели.

Втората грешка, която произхожда от първата, е липсата на сериозно маркетингово планиране и стратегическо развитие на продуктите. Една компанията трябва да имат отличен финансов план, на който да се облегне маркетинговото планиране и да развива нови и модерни продукти и услуги, за да може тя да оцелее. В началото на 21 век не може да развивате бизнеса си, като курорт от края на 19 век – да отворите хотел и да чакате хората да дойдат в него, просто защото го има. Това не работи така и затова виждаме сблъсък между нови и модерни компании, разбиращи и ползващи иновативни маркетингови инструменти и такива, които не успяват да убедят клиентите в своите продукти и предимства.

 

Ключът е в детайлите

Маркетинговият отдел на компанията, в реалността, не е магьосник, който да натисне едно копче и компанията изведнъж да получи много клиенти. Хората трудно се примиряват с мисълта, че трябва да работят години наред, за да постигнат необходимите резултати, макар че това е видно с просто око, във всекидневния ни живот. Същото нещо важи и за маркетинга, във всяка една компания.

 

  • Маркетингът изисква дългогодишни усилия, в правилната посока, за да даде резултати.
  • Успехът на една компанията се определя, от нейното внимание и към най-малкия детайл – проектиране на нови продукти, изследване на клиентското удовлетворение, уебсайта, комуникацията и към последните места идват цените. Когато ви куца един от тези (и още доста) детайли, то целият ви продукт се проваля и не носи необходимите приходи.

 

Изводи и заключение

Зимните ни курорти – хотели, заведения, разлекателни центрове, къщи за гости и т.н., преживяват труден период на адаптация, към новите реалности. Към това се прибавят и новите поколения туристи, които вече не са склонни на компромиси, със своята почивка и изискват висококачествени услуги и приятна почивка. Евтините цени вече не са притегателни (или възможни), а високите цени изискват перфектен (и интересен) продукт. Интернет, където ти можеш да получиш моментално и лесно мнението на много хора, за един или друг курорт, хотел или къща за гости също слага своите изисквания към компаниите и тяхната комуникация с хората.

В подобен преходен и наситен с конкурентна борба, период е важно и самите компании и техните маркетингови отдели да живеят с ясното съзнание, че трябва да влагат сериозни усилия в планирането и разработката на нови продукти и услуги, които да задоволяват напълно туристите и да носят приходи в курорта/хотела.

Всяка дреболия – местото за паркиране, възможностите за разходка, любезният и компетентен персонал, добрата база, разнообразието от забавления и много други неща трябва да бъдат от първостепенна важност за управлението на хотела/курорта. А модерният маркетинг отдел и въобще е необходимост, без която е невъзможна борбата с конкуренцията и възможността да се продава на по-висока цена.

Такива са реалностите на нашето време.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing