Видео маркетинг
Видео маркетинг (Видео PR) – същност и детайли

09.09.2020

Вече на всички е ясно, че видео маркетингът и видео PR-ът изместват стандартните статии, които пишете и чрез които рекламирате продуктите и компаниите си. Този процес е нормален, но е необходимо време маркетинга на компаниите, а и самите компании, да свикнат с него и да се научат да го правят.

 

Стойност на видео маркетинг и PR

Стойността на видео маркетинга не е особено по-висока от стандартния, писмен PR а откъм разпространение и покритие е и значително по-евтин и по-ефективен. Една статия в реномиран онлайн вестник струва 1500-2000 лева, докато за същите пари, в YouTube вие ще получите, без усилие, поне половин милион излъчвания. Усетете разликата…

 

Аудитория

Тук нещата зависят от продукта и от компанията, но тези, които търсят средната класа и хората с повече парични възможности ще я намерят, по-скоро в YouTube, който предлага покритие и видимост, сравними или по-добри от тези на всяка телевизия в България, в сравнение с десетките или няколкостотин клика, които можете да получите от който и да е онлайн вестник или издание. Имам предвид специализираните. А един видео PR може да бъде пуснат безгрижно навсякъде – и по уеб страници, в YouTube и в специализирани и качествени онлайн издания.

 

Тънкости, с които да се съобразявате

Докато в статиите, които пишете вие единствено трябва да създадете нещо интересно, нещо, което да заинтригува вашите читатели, то във видео PR-а вие трябва да се съобразите с доста повече неща:

  • интересно съдържание
  • интересни и вълнуващи кадри
  • подходяща музика
  • подходящ човек, когото да обича камерата и да има чар

Балансът между горните неща е много тънък, често вие не можете да разберете причините за успеха или неуспеха на едно видео, защото те са субективни. Това не е проблем – не бъдете максималисти и произвеждайте повече и се старайте продукцията ви да е най-доброто, което можете да направите.

Трябва  и да помним – това не е реклама. Тук познанието на продукта и маркетинга на компанията са задължителни, за да постигнете добър ефект. Не може просто да вземете екип, който да ви заснеме някакъв клип. Всичко това трябва да бъде създадено от ваш маркетинг специалист, иначе ще получите поредното скучно нещо, което ще бъде подминавано от зрителите.

 

Маркетинг и видео

Очевидно е, че на хората им е по-лесно да изгледат едно видео, вместо да прочетат една статия (колкото и да е добра). Това предопределя успеха на видеото в сферата на маркетинга.

Светът върви винаги в посока на улесняване на потребителя, независимо дали става въпрос за продукти, реклама, PR или каквъвто и да е маркетинг. Затова е добре да започнете сега, с някакви малки крачки, за да успеете да свикнете да произвеждате подобно съдържание за компанията си.

 

Създаване

В наши дни много компании разбират важността на PR-а и затова пишат много (а някои и интересни) статии. Представете си сега, че към това трябва да добавите и същото количество видео. Една средна компания би могла да произвежда между 15 и 20 клипа годишно. А може би и повече, ако има, какво да покажете на хората.

От тези бройки и трябва да изхождате, когато определяте бюджета на видео продукцията. Тя трябва да бъде с разумна цена, да се произвежда бързо и да се пуска бързо. Това е обусловено от купищата информация, която съществува в интернет и която свиква потребителите да получават много, интересна и нова информация от нейните създатели.

Това е състезание на маркетинговите отдели, в което трябва да се включите. Видео маркетинг – това е бъдещето.

 

Евгений Петров,

CEO, Red Lemon Marketing

www.lemonmark.com