Микеланджело и рекламата

Средата на август – жега е, а в София се дундуркат само най-заклетите работохолици-мениджъри, които си скубят косите над екселски таблици и Бойко Борисов, който трябва да открие метрото. Дори кофите за боклук са празни и циганите ги оглеждат с бърз, преценяващ поглед и отминават нататък.

Отплеснах се в лирика на рецесията, а всъщност се питах, защо (по дяволите) гледам телевизия и наблюдавам все по-тъпи и по-тъпи реклами.  Искрено обичам да гледам реклама, но напоследък май по-често я спирам –  Криско краде коли, клане на панди и прасета, разстройства и парашути, мнението на Пешо за тампоните, про-биотици, пре-биотици  и други подобни про-блясъци чупят индустриалните тъпомери. Хайде, въоръжете се с целия идиотски оптимизъм на монах, съгрешил с овца, и кажете, че ви харесва това, което виждате…

Системна грешка и грешна творческа преценка. Двата най-често срещани проблема.

Веднага се сещам за статуите на Мойсей и Давид – безспорни шедьоври, с леки проблеми. Мойсей е ясен (загубени в превода)– превеждайки Вулгата, Свети Йероним се отнесъл и Микеланджело насадил рога на статуята.  Определено с неговия талант е могъл да му сложи и копита и пак щеше да е хубава.

Статуята на Давид също е хубава по своему. Вярно е, че е странно да гледаш необрязан евреин, но тук  няма да противореча на Хелър, който споделя, че това е просто възгледът  на флорентинско педи  за красив израелски младеж, представен като гръцки пасивен педераст. Винаги е било така – талантът компенсира всички изцепки.

Вярвам,  ще се съгласите, че грешките, които може да си позволи Микеланджело едва ли са по джоба на много компании и болшинството български такива.  Нека обаче  зарежем за момент Микеланджело и рекламата  и се огледаме наоколо…Всъщност и Ванката, съдържателят на кварталния Плод и зеленчук, знае накъде вървят нещата, но на мен ми се налага да потърся и някакви неинтуитивни аргументи….

Безработица

  • Общо в ЕС равнището на безработицата е достигнало 10.4 на сто през юни, запазвайки стойността си от май. Това е рекордно високо. Нивото на безработица в България с отчитане на сезонните фактори е било 12.4 процента спрямо 11.2 процента през същия месец миналата година. През май този показател бе 12.2 процента. През септември, когато свърши туристическия сезон,  ще чукне поне 14%. И това е все още официалната статистика – реалната безработица е по-висока.

Доходи и разходи

  • За второто тримесечие на 2012 доходите на българите се повишават (средният доход)  с 13,8% и изпреварват разходите, които нарастват  с 11,2%. После ще тълкуваме данните. Нека първо довършим картинката.

Инфлация

  • Инфлацията в България се е повишила рязко, като през юли е с ръст от 1,5 % спрямо същия месец на миналата година, а на годишна база повишението е 3,1%, сочат официалните данни на Националния статистически институт.  Драстичните повишения на тока и горивата, обаче,  ще се отразят значително на този показател.

БВП

  • БВП – Първото тримесечие на 2012 е без изменения (0% ръст) спрямо предходното. През второто тримесечие икономиката нараства с 0,5% на годишна база спрямо същото тримесечие на предходната година, показват експресните данни на НСИ.

Мога да затъна в още безброй показатели, но за нашите цели и тези са достатъчни:

Официалната безработица се увеличава и ще продължи да расте и след септември. Заедно с трайно безработните и неотчитани от статистиката тя ще стигне стойности от 16-18%, което е обезпокоително високо. Тук  трендът е към повишение и това оказва пряко въздействие на разходите и нагласите за разходи на хората.

Доходите се повишават, но тук, по-скоро имаме механично повишение (както и при БВП), което се дължи на това, че компаниите съкращават по -ниско платените длъжности, стараейки се да запазят добрите специалисти – реално заплатите или са намаляли или са замръзнали.

При БВП увеличението се дължи изцяло на работата на данъчната администрация. Всъщност правителството може да изкара БВП на плюс само от изваждане на светло на цели сектори от бизнеса. Това е добре за фиска, но реално нямаме нарастване. Доказателството – БВП се състои от БДС (брутна добавена стойност) и корективи (данъци и субсидии). БДС намалява с 0,4% на годишна база, а корективите се увеличават с 5,4% на годишна база и дърпат БВП нагоре.

Както виждате – Ванката не бърка.

Много ми е интересно, защо при тази готина картинка компаниите продължават да произвеждат маркетинг и реклама с махленско качество…

Отговор А:  Защото на шефа/шефката „така им харесва“.

Отговор Б:  Защото компанията съществува от далечната 2005 година и с тази дълга история може да прави каквото си иска.

Отговор В:  Защото в харченето на пари няма нищо сложно.

Нека да видим, какво имаме дотук – маркетинг и реклама, които произвеждат Рога и Копита, защото не могат да направят Моисей, рецесия, която има шанса да се задълбочи и падащи продажби в много сектори на икономиката. Ето няколко действия, които със сигурност ще подобрят ситуацията ви:

  • Не чакайте нещата да се оправят с вълшебство. Икономиката, (както и метеорологията) са сложни модели, в които нищо не се оправя само. Помислете как да изпреварите конкурентите, преди те да са направили същото с вас.
  •  Маркетингът е високоспециализирана дейност, която не е възможно да бъде свършена от секретарката, братовчеда или приятелката ви (по съвместимост). Превърнете го във фокус на компанията си и назначете на работа професионалисти. Или ги наемете, ако нямате пари за цял маркетингов отдел. Имайте  предвид, че в маркетинга (както и в мозъчната хирургия) една минимална грешка, може да ви нанесе значителни щети, колкото и да не ви се вярва. А повече от една….със сигурност ще ви прати в нокаут (МТЕЛ със сигурност са на моето мнение).
  •  Делегирайте повече доверие на рекламната, PR  или маркетинговата си агенция – оставете ги да свършат работата, от която разбират значително повече от вас.

Другите ще разчитат на милосърдието на пазара … :)

Публикувано в маркетинг с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.